• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
CFNET – CodFiscal.NET Finante Taxe

CFNET - CodFiscal.NET Finante Taxe

Revista de actualitate financiară

Timbrul de mediu: Ghid de informatii utile – potrivit proiectului de OUG aprobat de Guvern

27 feb. 2013 by CFNET Finante Taxe 3 comentarii

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice a elaborat şi publicat online pe siteul Administraţiei Fondului de Meidu – afm.ro pe 19 feb 2013 un nou Ghid de informatii utile privind timbrul de mediu, astfel cum a fost aprobat de Guvern.

Proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind timbrul de mediu pentru autovehicule a fost aprobat de Guvern în şedinţa din 19 februarie 2013 şi va intra în vigoare pe 15 martie 2013.
Până pe 26 feb 2013, Ordonanţa de urgenţă nu a fost publicată încă în Monitorul Oficial.

GHID DE INFORMAŢII UITILE PRIVIND TIMBRUL DE MEDIU

DE CE TREBUIA SCHIMBATA TAXA AFLATA IN VIGOARE?
Pana in prezent, taxa de mediu avea trei mari probleme:
– Avea valori disproportionat de mari pentru anumite zone de poluare, care nu tineau cont de puterea de cumparare a romanilor
– Continea in calculul sau, in afara de emisia de CO2, si capacitatea cilindrica (in ciuda faptului ca acest criteriu era deja taxat la impozitul pe masina, platit la administratia locala)
– Era discriminatorie si atragea amenintari cu infringementul din partea UE (pentru ca includea criterii diferite pentru anumite categorii de masini inmatriculate in Romania fata de alte masini)

CE ADUCE NOU FORMULA TIMBRULUI DE MEDIU?
– Principiul “poluatorul plateste”, deoarece se taxeaza in principal emisiile generate de masina. Timbrul de mediu priveste nivelul de emisii si tipul de tehnologie folosit (Euro 1, 2, 3, 4, 5).
– Noul timbru de mediu va fi cu adevarat o taxa de mediu, pentru ca se calculeaza in principal in functie de emisia de CO2, (luata in calcul in intregime pentru timbru, fata de 30% in legea in vigoare), inscrisa in cartea de identitate a masinii sau documentele de omologare.
– Dorim sa stimulam innoirea parcului auto national pentru a ajunge, in urmatorii ani, la standardele de poluare pe care Uniunea Europeana le impune statelor membre.

CE VALOARE ARE NOUL TIMBRU?
– Timbrul de mediu mentine cote similare celor din prezent pentru masinile cu tehnologie Euro 5 (exista si cazuri in care aceste cote scad, precum si unele cazuri in care acestea cresc, dar nu major) si creste cotele pentru masinile cu tehnologii Euro 4 si Euro 3, care se vor afla in circulatie mult timp si deci vor polua o perioada indelungata.
– Pentru masinile cu tehnologii mai slabe (Euro 2, Euro 1 si non-Euro), pentru ca este vorba de masini mai vechi, cu durata mult mai mica de functionare (pana la data la care acestea se vor casa), timbrul de mediu va scadea. Taxa actuala nu includea scaderi importante la acest capitol si se ajungea ca, pentru masini foarte vechi, sa fie virtual imposibila vanzarea din cauza valorilor mari ale taxei. – Pentru masinile cu tehnologie Euro 6, precum si pentru masinile hibride si electrice, timbrul este zero! Statul roman ofera acest stimulent celor care doresc achizitionarea de astfel de masini.
– Se instituie “Eco-tichetul” ce reprezinta o prima la achizitia unui autovehicul electric nou de 12.000 lei; Se acorda persoanelor fizice, unitatilor administrative teritoriale si institutiilor publice.
– Noile valori de impunere au fost estimate de specialistii din minister, in consultare cu mediul profesional, pe baza unor modele similare din tarile europene.

DE CATE ORI SE PLATESTE TIMBRUL DE MEDIU?
– Se va plati o singura data – si reprezinta costul poluarii pentru intreaga durata de viata a masinii. Nu se va plati timbrul la revanzare.

CINE PLATESTE TIMBRUL DE MEDIU?
– Timbrul se plateste doar la prima inmatriculare pe piata din Romania (sau la prima transcriere).
– Se va plati, ca si pana acum, la administratia financiara.- Nu se plateste de catre cei care au platit taxa pana acum, in diversele forme care a existat.
– In cazul celor care au dat statul in judecata pentru restituirea taxei incasate ilegal – daca acestora li s-a restituit contravaloarea taxei, precum si cei care au inmatriculat autoturismele fara achitarea taxei, in baza HJ, vor plati noul timbru la prima vanzare a masinii.
– In ce ii priveste pe transportatori – timbrul de mediu se aplica doar la categoria M1; pentru restul (M2, M3, N1, N2, N3), ramane formula actuala.

EXISTA DIFERENTE DE TAXARE IN FUNCTIE DE TIPUL DE COMBUSTIBIL FOLOSIT?
– Da. Timbrul de mediu va avea valori diferite in functie de tipul de combustibil, deoarece emisiile poluante de pulberi sunt mult mai mari pentru autovehiculele care folosesc motorina fata de cele care folosesc benzina.
– La norma de poluare Euro 5, emisiile de pulberi sunt egale si valorile taxei sunt egale, atat pentru benzina, cat si pentru motorina.

CE SE INTAMPLA CU BANII COLECTATI?
– Se strang la Administratia Fondului de Mediu.- In perioada urmatoare, banii vor fi folositi, in mare parte, pentru a se plati restituirile catre cei care au dat statul in judecata pentru incasare ilegala a versiunii anterioare a taxei – deci pentru corectarea unei nedreptati comise in anii trecuti.
– Sumele ce vor ramane dupa restituiri vor merge spre programe de mediu, precum Programul Rabla, Casa Verde, program de impaduriri.

CE SE INTAMPLA CU MASINILE INMATRICULATE INAINTE DE 2007?
– O scutire exclusiv pentru aceste masini nu se poate realiza, pentru ca acest lucru ar constitui discriminare si ar fi sanctionat la nivel european; de asemenea, ar genera noi procese si noi despagubiri.
– Solutia pentru care am optat este recalcularea cotelor pentru masinile vechi, in functie de perioada de viata a masinii, astfel incat aceste valori sa nu mai fie prohibitive. Practic, taxa pentru acest tip de masini scade semnificativ fata de situatia din prezent, ajungand la cifre rezonabile.
– Scopul diminuarii taxei pentru aceste masini este acela de a evita blocajul care ar putea sa apara pe piata interna si care ar genera un interes mai scazut pentru achizitionarea de masini mai putin poluante. Daca oamenii nu si-ar putea vinde masinile foarte vechi, le-ar folosi tot pe acestea, poluand in continuare.

CE SE INTAMPLA CU MASINILE REVANDUTE IN AFARA TARII?
Daca este o taxa pentru intreaga perioada de viata a masinii, ce se intampla daca masina este scoasa din Romania inainte de a se implini aceasta perioada? Se poate recupera diferenta?
– Pentru masinile scoase din Romania si inmatriculate in alte tari, se restituie o parte din taxa platita, ultimului proprietar, ca parte reziduala a acesteia (calculata in functie de perioada de utilizare).

CE SE INTAMPLA CU MASINILE UTILIZATE DE PERSOANE CU HANDICAP?
– Masinile modificate pentru a fi utilizate de persoane cu handicap sunt excluse de la plata timbrului de mediu, in conditiile in care cumparatorul este tot o persoana cu handicap.

NU EXISTA RISCUL CA ROMANIA SA FIE ASTFEL INUNDATA DE MASINI VECHI EXTREM DE POLUANTE?
– Nu exista acest risc! Masinile second hand foarte vechi ocupa o pondere extrem de mica in totalul masinilor second hand aduse in tara (majoritatea masinilor second hand sunt Euro 3 si Euro 4, categorii la care taxa creste).
– Mai mult, prin stimularea vanzarii acestora, va creste ponderea masinilor mai putin poluante in parcul auto national.

UNDE SE MAI APLICA ACELASI MECANISM DE TAXARE?
– In Uniunea Europeana, exista mai multe state care isi calculeaza taxa de poluare in principal in functie de emisia de CO2: Franta, Spania, Irlanda, Olanda, Portugalia, Slovenia. In unele tari, precum Franta sau Olanda, cotele sunt mult mai mari decat in Romania, dar acest lucru este permis de puterea de cumparare diferita

CUM SE INCADREAZA ACEASTA SCHIMBARE IN EVOLUTIA TAXARII POLUARII LA NIVEL EUROPEAN?
– Romania a ales o taxare doar in functie de emisia de CO2 si de gradul de poluare a tehnologiei, pentru ca aceasta este tendinta europeana. Directivele europene cer acest lucru.
– In UE, se va ajunge, treptat, la unificarea diferitelor forme de taxare a poluarii (in prezent, 18 state din UE au diverse forme de astfel de taxe) Tendinta este de renuntare treptata la taxele de prima inmatriculare si de creare a unor impozite anuale pe circulatie (in functie de emisia de CO2).
– Accentul pus pe componenta de CO2 are legatura cu armonizarea europeana, care va avea loc in viitor.
– Nu s-a trecut inca la o taxare anuala pentru ca aceasta ar reprezenta o povara prea mare pentru detinatorii de masini in Romania (in prezent, in Europa, doar Germania practica acest sistem).

timbru-mediu-exemple-calcul1
timbru-mediu-exemple-calcul2

Sursa: document AFM

Din categoria: Taxa auto Etichete: taxa auto 2013, taxa poluare 2013, timbrul de mediu

Știrile zilei

Este banca care acorda cel mai usor credite potrivită pentru tine? (P)

23 mart. 2023

CJUE. C-412/21, Dual Prod. Trimitere preliminară – Autorizație de funcționare ca antrepozit fiscal de produse supuse accizelor – Măsuri de suspendare succesive – Aprecierea caracterului penal – Principiul prezumției de nevinovăție – Principiul ne bis in idem. Jud. dr. Octavia Spineanu-Matei, membru al completului de judecată

23 mart. 2023

Procedura specifică de distribuire a tichetelor sociale pe suport electronic pentru nou-născuţi, precum şi mecanismul de implementare aferent

23 mart. 2023

Ce cred liderii de companii despre economie și afaceri în 2023: Lansarea raportului PwC România CEO Survey

23 mart. 2023

ÎCCJ. Vinovăția administratorului în materie fiscală

23 mart. 2023

Reader Interactions

Comentarii

  1. LAST CIPRIAN a zis

    16 oct. 2013 la ora 12:00

    buna ziua as dori sa fiti amabili si sa-mi spuneti cat este timbrul de mediu pentru o masina FIAT STILO MULTIWAGON cu motor 1,9 JTD(115CP) 149 CO2 fiind inmatriculata pentru prima oara in decembrie 2003.va multumesc.EURO 3.

    Autentifică-te pentru a răspunde
  2. strauss a zis

    2 mart. 2013 la ora 16:19

    http://www.petitieonline.ro/petitie/nu_ordonantei_pentru_modificarea_i_completarea_legii_nr_9_2012_privind_taxa_pentru_emisiile_poluante_pt_masini_timbru_de_mediu

    Autentifică-te pentru a răspunde

Trackbacks

  1. OUG 9/2013 - Timbrul de mediu pentru autovehicule - CFNET Finante Taxe spune:
    20 mart. 2013 la 07:00

    […] 2013-03-04 – Publicată în Monitorul Oficial nr. 119 din 04 Martie 2013 2013-02-19 – Timbrul de mediu: Ghid de informatii utile 2013-02-19 – Proiect aprobat de Guvern, modificari fata de versiunea din ianuarie 2013-01-23 […]

    Autentifică-te pentru a răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Bara principală

  • Facebook
  • RSS
  • Twitter

FISCALNET – căutare informații financiar-fiscale, informații juridice

Articole recente

Este banca care acorda cel mai usor credite potrivită pentru tine? (P)

CJUE. C-412/21, Dual Prod. Trimitere preliminară – Autorizație de funcționare ca antrepozit fiscal de produse supuse accizelor – Măsuri de suspendare succesive – Aprecierea caracterului penal – Principiul prezumției de nevinovăție – Principiul ne bis in idem. Jud. dr. Octavia Spineanu-Matei, membru al completului de judecată

Procedura specifică de distribuire a tichetelor sociale pe suport electronic pentru nou-născuţi, precum şi mecanismul de implementare aferent

Ce cred liderii de companii despre economie și afaceri în 2023: Lansarea raportului PwC România CEO Survey

ÎCCJ. Vinovăția administratorului în materie fiscală

Alerte pe email

* indicates required

Asistență & Ghiduri

Lista seminariilor web pentru luna aprilie, publicată

ANAF a valorificat peste 970 de grame de metale prețioase

25 mai 2023, termen pentru depunerea Declarației Unice

Achiziții intracomunitare de autoturisme de lux rulate, monitorizate intensiv de ANAF

Apartament situat în cartierul Floreasca, scos la licitație de ANAF

finand

Știrile zilei

  • Este banca care acorda cel mai usor credite potrivită pentru tine? (P)23 mart. 2023
  • CJUE. C-412/21, Dual Prod. Trimitere preliminară – Autorizație de funcționare ca antrepozit fiscal de produse supuse accizelor – Măsuri de suspendare succesive – Aprecierea caracterului penal – Principiul prezumției de nevinovăție – Principiul ne bis in idem. Jud. dr. Octavia Spineanu-Matei, membru al completului de judecată23 mart. 2023
  • Procedura specifică de distribuire a tichetelor sociale pe suport electronic pentru nou-născuţi, precum şi mecanismul de implementare aferent23 mart. 2023
  • Ce cred liderii de companii despre economie și afaceri în 2023: Lansarea raportului PwC România CEO Survey23 mart. 2023
  • ÎCCJ. Vinovăția administratorului în materie fiscală23 mart. 2023
  • Lista seminariilor web pentru luna aprilie, publicată23 mart. 2023
  • Declarația unică se depune până pe 25 mai 202322 mart. 2023
  • Viet Nam joins Multilateral Convention to tackle tax evasion and avoidance22 mart. 2023
  • Viet Nam joins Multilateral Convention to tackle tax evasion and avoidance22 mart. 2023
  • ANAF a valorificat peste 970 de grame de metale prețioase22 mart. 2023

Copyright © 2023 · Autentificare

  • Contact
  • Publicitate