Autor: Irina Dumitrescu – economist, expert contabil, editor PortalContabilitate.ro
Intrebare: Care este documentul prin care se atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru, in cazul unei livrari intracomunitare, daca transportul se face de catre furnizor cu masina societatii? Este obligatoriu ca furnizorul sa detina codul CAEN pentru transport? Este necasara licenta de transport? Societatea nu presteaza servicii de transport pentru alti parteneri, ci doar pentru transportul propriu al bunurilor catre beneficiarul din Comunitate.
Raspuns PortalContabilitate.ro:
In conformitate cu prevederile art. 143 alin. (2) din Codul fiscal , sunt scutite de TVA livrarile intracomunitare de bunuri catre o persoana care ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru, cu exceptia:
1. livrarilor intracomunitare efectuate de o intreprindere mica, altele decat livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi;
2. livrarilor intracomunitare care au fost supuse regimului special pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, conform prevederilor art. 1522;
Pentru aplicarea acestei scutiri au fost emise Instructiunile de aplicare a scutirii de TVA pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a)-i), art. 143 alin. (2) si art. 1441 din Codul fiscal aprobate prin OMFP 2421/2007 . Potrivit art. 10 alin. (1) al acestor instructiuni, scutirea de taxa pentru livrarile intracomunitare de bunuri prevazute la art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal , se justifica pe baza urmatoarelor documente:
a) factura care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, si in care sa fie mentionat codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit cumparatorului in alt stat membru; b) documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru;
si, dupa caz,
c) orice alte documente, cum ar fi: contractul/comanda de vanzare/cumparare, documentele de asigurare.
Astfel, scutirea prevazuta la art. 143 alin.(2) se aplica doar daca sunt indeplinite aceste conditii.
In cazul transportului pe sosea, documentul recunoscut de organele fiscale ca si document de transport este CMR-ul (scrisoarea de trasura).
In ceea ce priveste necesitatea completarii obiectului de activitate/detinerea de licente de transport este recomandat sa va adresati unui avocat/consilier juridic specializat in transporturi.
Sursa: PortalContabilitate.ro – Articol preluat cu acordul editurii Rentrop & Straton.