OECD: Tehnologiile software folosite de companii pentru a se sustrage de la plata impozitelor

75

Casele de marcat electronice si alte dispozitive de vanzare de tip POS din magazine si restaurante sunt, in general, considerate ca avand informatii precise, dar odata echipate cu software specializat de „suprimare a vanzarilor”, pot fi folosite pentru a facilita fraude fiscale elaborate.

Aceste practici reprezintă un risc major în toate țările și determină pierderi de miliarde în venituri fiscale. A fost estimat că suprimarea vânzări în restaurantele din Canada ar putea totaliza 2,4 miliarde dolari în doar un an.

OCDE a lansat un studiu pentru a ajuta toate țările să înțeleagă și să combată acest risc. Raportul descrie unele dintre cele mai frecvente tehnici electronice de suprimare a vânzărilor utilizate de întreprinderi pentru a se sustrage de la impozitare, inclusiv „Zappers” și „Phantomware”, și arată modul în care aceste metode pot fi detectate de către auditorii fiscali.

Raportul prezintă abordările deja adoptate de unele țări în combaterea acestui risc și aduce în atenție o serie dintre cele mai bune practici. În raport, se fac o serie de recomandări pentru abordarea acestui domeniu important de risc.

Din moment în care OECD a început să prezinte practica ilegală privind suprimarea vânzărilor electronice, o serie de țări au introdus măsuri pentru a identifica, investiga și urmări în justiție întreprinderile care folosesc aceste metode de evaziune fiscală.
Strategii adoptate în unele țări includ sensibilizarea publicului privind aceste activități ilegale, colaborarea cu organismele din sector pentru a consolida respectarea voluntară, îmbunătățirea competemțelor de audit și de investigare a auditorilor fiscali de a recunoaste software-ul de vânzări electronice și dispozitive de supresie, dezvoltarea și schimbul de informații între agențiile guvernamentale și între țări, precum și utilizarea de tehnologii avansate pentru a sprijini tehnicile tradiționale de investigație. Unele jurisdicții consideră infracțiune, furnizarea, posesia sau utilizarea de software de suprimare a vânzărilor.

Referințe anexate:
Comunicatul de presa OCDE [en]
Raportul OCDE [en]

- Publicitate -