Autor: Otilia-Mihaela Roman –Consultant fiscal, specialist in impozit profit/venit, contabilitate, TVA, declaratii fiscale, editor PortalContabilitate.ro
Intrebare:
In cursul anului 2012, societatea a retinut la sursa impozitul pe venit final de 16%, precum si CASS-ul aferent dintr-o factura emisa de un agent (PFA – care a optat pentru retinerea a 16% impozit pe venit).
Ca si baza de impozitare societatea a folosit:
* pentru CASS: Valoarea inscrisa in factura ca fiind de plata;
* pentru impozitul pe venit: Valoarea inscrisa pe factura din care s-a scazut CASS-ul retinut, in ideea de a evita dubla impozitare, astfel incat, pentru societate, ca si platitor de venit cu stopaj la sursa, venitul brut este suma rezultata din venitul initial, mai putin suma retinuta.
Agentului PFA i-a fost virata diferenta dintre suma inscrisa pe factura si suma retinuta si virata la Bugetul statului, calculata cum s-a mentionat anterior. Este aceasta procedura in acord cu legislatia in vigoare?
Solutie:
Pentru anul 2012, impunerea veniturilor realizate pe baza unui contract de agent se facea conform art. 52 alin. (1) litera b) din Codul fiscal , prin retinere la sursa a impozitului in procent de 10%, ca plata anticipata.
La 52^1 alin. (1) din codul fiscal se prevedea posibilitatea ca beneficiarul venitului sa opteze pentru retinerea impozitului pe venit ca impozit final. Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract si era aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia.
La alin. (2) al acestui articol se arata ca impozitul se retine si se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut, la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri.
Asadar, baza pentru calculul si retinerea impozitului final de 16% era venitul brut, adica cel stabilit in contract, neafectat de nici o alta retinere.
Pentru CASS, baza lunara de calcul era venitul brut (stabilit in contract), conform art. 296^22 alin. (4) din Codul fiscal .
CASS retinuta si virata de platitorul de venit conform art. 296^24 alin. (5^2) este plata anticipata in contul sanatatii pentru beneficiarul de venit, urmind ca regularizarea sa fie facuta de organul fiscal, dupa depunerea declaratiei informative de catre platitorul de venit, conform art. 296^24 alin. (8) Cod fiscal .
Rezulta ca atit impozitul de 16% final, cit si CASS trebuiau aplicate asupra venitului brut stabilit in contract, iar suma neta care trebuia virata era diferenta dintre venitul brut, impozit si CASS.
Sursa: PortalContabilitate.ro
Articol preluat cu acordul editurii Rentrop & Straton.