TVA – taxarea inversă la cereale expiră pe 31 mai 2013

128

România a solicitat în octombrie 2012 autorizarea pentru a ontinua să aplice mecanismul taxării inverse pentru anumite cereale și plante tehnice, pentru care obținuse anterior o derogare de la prevederile articolului 193 din Directiva TVA.

Ca urmare a obiecțiilor Comisiei Europene, România nu va mai putea aplica aceste prevederi după data de 31 mai 2013, când expiră derogarea obținută inițial.

Potrivit OUG 49/2011 pentru modificarea şi completarea Codului fiscal şi a altor prevederi financiar-fiscale, ordonanţă ce a fost publicată în M.O. nr. 381/31.05.2011, pentru livrările de cereale şi plante tehnice menționate în ordonanță, care figurează în nomenclatura combinată stabilită prin Regulamentul CEE nr.2658/87 din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifară şi statistică şi Tariful vamal comun, se aplică măsurile de simplificare prevăzute de art.160 din Codul fiscal.

Neprelungirea termenului până la care România ar putea aplica taxarea inversă la cereale şi oleaginoase va „muta” evaziunea fiscală din Bulgaria şi Ungaria în România, a declarat la începutul lunii martie dl. Alexandru Jurconi, preşedintele Federaţiei Pro Agro, precizând că această taxare inversă a adus la bugetul statului sute de milioane de euro de când a fost implementată, în urmă cu trei ani.
„Taxarea inversă pe cereale şi plante oleaginoase este miza domeniului fiscal pe anul bugetar 2013, ca să nu mai vorbesc de încărcătura fiscală a anilor următori. În termeni simpli, taxarea inversă la cereale şi plante oleaginoase a adus la bugetul statului sute de milioane de euro. În condiţiile în care state din jurul nostru ca Ungaria şi Bulgaria au deja în aplicare sau urmează să aplice această măsură, înseamnă că pe lanţul cerealelor şi plantelor oleaginoase, plantelor tehnice de tipul soiei, taxarea inversă va avea un efect benefic la ei”, a afirmat Jurconi, citat de Mediafax, subliniind că „dacă România nu va prelungi taxarea inversă, va exista tendinţa ca evaziunea fiscală din aceste state să se mute în România, aşa cum s-a întâmplat şi invers pentru o perioadă scurtă de timp, până când au introdus această măsură”.
Preşedintele Pro Agro a declarat că, din informaţiile disponibile, propunerea României de a prelungi aplicarea taxării inverse pe cereale şi plante oleaginoase a fost refuzată de Comisia Europeană, iar „singura şansă o reprezintă modificarea unei directive de TVA, care ar urma să se producă, la propunerea Comisiei, în Consiliul Ecofin în aprilie”.

În toamna anului trecut, Guvernul a cerut CE ca termenul să fie prelungit cu încă doi ani, bazându-se inclusiv pe faptul că Bulgaria şi Ungaria au cerut la rândul lor o astfel de derogare, iar un refuz ar genera discriminări.

În iunie 2011, Guvernul a decis să aplice taxarea inversă la cereale şi plante tehnice pentru o perioadă de doi ani, autorităţile susţinând atunci că această măsură reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de combatere a evaziunii fiscale, prin eliminarea „firmelor – fantomă” care nu plătesc taxa pe valoarea adăugată.
Ministerul Finanţelor estima că taxarea inversă la cereale şi plante tehnice va genera venituri bugetare suplimentare de 240 milioane lei în 2011 şi 410 milioane lei în 2012. Potrivit datelor oficiale, România pierde anual din comerţul cu cereale sume de ordinul miliardelor de lei ca urmare a neplăţii TVA la bugetul de stat datorat pe circuitul comercial de către firmele de tip fantomă.

- Publicitate -