Elena Ungureanu, Senior Relationship Manager in cadrul Visa Europe Romania, a declarat că în primele 3 luni ale anului au fost efectuate peste 100.000 de plăți cu cardul a taxelor și impozitelor.

„2013 este al patrulea an consecutiv cand derulam campania de incurajare a platii cu cardul a taxelor si impozitelor locale si rezultatele nu au aparut sa apara. De la inceputul anului au fost realizate aproximativ 100.000 de tranzactii de plata a taxelor si impozitelor cu cardul. In premiera, in acest an am incheiat parteneriate cu 5 primarii din Bucuresti, Cluj-Napoca si Targu Mures si am deschis la inceputul lunii martie 9 locatii speciale in marile centre comerciale. Aceste locatii sunt deschise seara, zilnic, iar romanii au profitat de ocazie si au facut 10,000 de plati prin intermediul acestora”, a precizat Elena Ungureanu, la conferința organizată de publicația Finanțiștii.

În 2012, au fost efectuate plăți cu cardul în valoare de peste 98 de milioane de lei reprezentând impozite și taxe locale. Potrivit datelor raportate de băncile membre Visa Europe, au fost efectuate peste 285.000 de tranzactii, în creștere cu 30% atât ca număr cât și ca valoare. Media unei tranzacții a fost de circa 344 de lei, aproape la acelasi nivel cu 2011, iar 80% din suma totala a fost generată de 10 orasâșe mari, și anume Brasov, Bucuresti, Cluj, Constanta, Galati, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Timisoara si Targu Mures.

În 2013, taxele si impozitele pot fi plătite direct cu cardul fie la POS-urile instalate la ghiseele administratiilor fiscale, fie online, în 188 de primării.

Numărul primariilor care accepta plata online a taxelor si impozitelor aproape s-a triplat anul trecut, la 95 de primării. Contribuabilii isi pot plati taxele si impozitele online pe www.ghiseul.ro (Sistemul National Electronic de Plata Online cu Cardul Bancar) sau pe site-urile primariilor care ofera aceasta facilitate.

- publicitate -

Potrivit unui sondaj realizat de Visa Europe in 2012, utilizarea cardului pentru plata taxelor si impozitelor locale este o optiune atractiva pentru mai mult de doua treimi dintre romani, atata timp cat nu se percepe comision. In prezent, nicio primarie la nivel national nu aplica comision pentru plata cu cardul a taxelor si impozitelor locale.

Visa Europe precizează că plata taxelor si impozitelor cu cardul joaca un rol important în diminuarea pierderilor la bugetul de stat și combaterea economiei subterane. Studiile Visa Europe au aratat ca dezvoltarea platilor electronice cu 10% determina o scadere cu 5% a economiei subterane, care reprezenta aproximativ 30% din PIB-ul Romaniei in 2012, conform datelor prezentate de Comisia Europeana.

plata-card-visa