Un document al Ministerului Finanţelor Publice, obtinut de Mediafax, având sigla „Ministerul Finanţelor Publice-Cabinet Ministru”, cu semnătură, ştampilă şi număr de înregistrare, emis săptămâna trecută, arată că reducerea TVA la pâine ar genera un impact bugetar negativ semnificativ şi, deşi „cel puţin teoretic” poate crea premise de diminuare a evaziunii în următorii ani, pe termen scurt trebuie găsite alte surse de venit care să compenseze pierderea imediată, surse care însă în prezent nu pot fi asigurate.

Ministerul a analizat reducerea cotei de TVA la pâine – un angajament politic al Guvernului USL – de la 24% la 9%, şi impactul bugetar aferent, iar din analiză a rezultat că o astfel de măsură ar genera un impact bugetar negativ în trend ascendent, de 635 milioane lei (0,1% din PIB) în 2013, 671,7 milioane lei în 2014, 707 milioane lei în 2015 şi 742,1 milioane lei în 2016.

În documentul se precizează: „În aceste condiţii, considerăm că măsura de reducere a cotei de TVA aplicabilă livrărilor de pâine la această dată nu poate fi implementată decât în situaţia identificării unei alte surse de venit care să compenseze acest efect bugetar negativ pe termen scurt. Având în vedere impactul semnificativ negativ rezultat în urma analizei, coroborat cu constrângerile bugetare şi acordurile cu instituţiile financiare internaţionale, în prezent nu pot fi asigurate resursele financiare necesare compensării sumelor neîncasate ca urmare a reducerii cotei de TVA”.

Documentul privind impactul reducerii TVA la pâine este emis de Ministerul Finanţelor Publice şi transmis Guvernului, semnat de secretarul de stat în Finanţe – responsabil de politica fiscală, Dan Manolescu, cu menţiunea „pentru ministrul Finanţelor Publice”. vezi document pe medifax.ro

Daniel Chiţoiu, ministrul Finanțelor Publice, a declarat la RTV că „Acel document nu este oficial, este un document intern. Avem resurse pentru a acoperi reducerea TVA, am luat măsuri fiscale, iar acum urmează partea a doua pentru combaterea şi reducerea evaziunii fiscale. Sperăm ca dintr-o îmbunătăţire a colectării să putem să acoperim acel gol creat de reducerea TVA”.
„Orice discuţie legată de oportunitate este inutilă, pentru că devizia politică a fost luată”, a spus Chiţoiu la RTV.

Ca reacţie la difuzarea ştiri de către Mediafax, Ministerul Finanţelor Publice a transmis că proiectul de reducere a TVA la pâine este de actualitate şi reprezintă una dintre priorităţile asumate de Guvern pentru acest an şi că la nivelul instituţiei nu există niciun document „semnat de ministrul Finanţelor” pe această temă.

„La nivelul Ministerului Finanţelor Publice nu există niciun astfel de document oficial semnat de ministrul Finanţelor. Proiectul de reducere al TVA la pâine este de actualitate şi reprezinta una dintre priorităţile asumate de Guvern pentru acest an”, a transmis instituţia.

Chestionat asupra documentului, ministrul Finanţelor Daniel Chiţoiu a contestat caracterul oficial al acestuia. El a precizat, la Pro TV, că nu recunoaşte documentul, despre care a spus că ar putea fi un document intern al direcţiilor ministerului.

Eu nu recunosc acest document. S-ar putea să fie un document intern al direcţiilor din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, dar şi cifrele care sunt înscrise în acest document nu sunt cifre, spun eu, care să reflecte realitatea impactului bugetar. Începând cu 1 iulie 2013, TVA se reduce de la 24 la 9%”, a declarat Chiţoiu.

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, luni, în debutul şedinţei BPN al PSD: „O să avem o dezbatere importantă în Guvern – şi o să vă dăm iarăşi toate datele – legate de TVA la pâine. Sigur că apar documente pentru că sunt tot felul de interese ca lucrurile să nu se întâmple”, a menţionat Ponta. El a arătat că proiectul privind reducerea TVA la pâine este important pentru social-democraţi şi va fi implementat.

În luna mai a anului trecut, imediat după preluarea guvernării, premierul Victor Ponta declara că reducerea TVA la produsele agricole, în cadrul unei scheme în care 15% din TVA plătită la alimente este restituită producătorului care vinde în mod legal, va fi cuprinsă cel târziu în bugetul pentru 2013, deoarece scade evaziunea, producătorii agricoli sunt sprijiniţi, iar pe termen mediu şi lung cresc încasările la buget.

În decembrie anul trecut, în programul de guvernare USL, una dintre măsuri este:
„Reducem TVA la producatorii de produse agricole de la 24% la 9%, iar 15% va ramane la acestia pentru dezvoltare. Masura va fi valabila doar pentru productie si nu pe lantul de prelucrare. Stimulam astfel producatorii interni si reducem evaziunea fiscala din agricultura.”

Referințe:

- Publicitate -