Dan Manolescu (MFP): Plafonul de plăți în numerar va diminuat la 2.000 de lei

64

Ministerul Finanţelor Publice intenţionează să limiteze la 2.000 lei de la 10.000 lei în prezent plăţile cu numerar între persoanele juridice, a declarat, Dan Manolescu, secretar de stat MFP, la conferinţa „Un nou model bancar, pentru o noua economie” organizată de Banca Naţională a României (BNR) în parteneriat cu publicaţia Finanţiştii.

Dan Manolescu a declarat:

„Există din ’96 Ordonanţa de Guvern nr. 15 care a fost modificată de-a lungul timpului care stabilea diverse obligaţii legate de plata prin bancă între companii. Avem în acest moment o obligativitate a societăţilor comerciale de a nu face plăţi în numerar mai mari de 10.000 lei pe zi şi mai mari de 5.000 lei către un agent agent economic cu o singură excepţie, anume a operatorilor de cash&carry. Se intenţionează ca, în această zonă a relaţiilor între comercianţi, la acest moment, să fie redus acest plafon care în prezent este de 10.000 lei la o limită de 2.000 de lei pentru a stimula şi a împinge agenţii economici să facă plăţi între ei prin sisteme bancare şi o extindere a zonei de aplicare a acestei limitări de la persoană juridică la persoană juridică la comercianţi, în general.
Pe proiectul de ordonanţă pe care îl avem în vedere sunt supuse acestei reglementări nu doar plăţile către persoane juridice ci şi plăţi între persoane juridice şi persoane fizice autorizate, persoane care desfăşoară activităţi comerciale, în general”.

O altă intenţie este de a încerca să limiteze, prin acest act normativ, şi plăţile efectuate de persoanele juridice către persoanele fizice, în general, pentru rambursări de împrumuturi pentru plăţi de dividende, cesiuni de drepturi de creanţe şi aşa mai departe, „tot la acest plafon de 2.000 lei pe numerar, urmând ca restul plăţilor să fie făcute prin instrumente bancare”.

„O astfel de măsură are la bază şi raţiuni de natura descurajării evaziunii fiscale pentru că numerarul în sine creează potenţial de evaziune fiscală şi probleme în urmărire şi în administrare. Sperăm ca aceste măsuri să fie aplicabile într-un timp cât mai scurt. (…) În România populaţia rurală este într-o pondere de aproximativ 50%. Sunt judeţe în ţară cu populaţie rurală de 60 – 70%. Gradul de cultură bancară şi gradul de disponibilitate a populaţiei de a folosi carduri bancare care sunt poate cel mai la îndemână substitut de numerar nu este unul care să fie încurajator şi care să permită, cel puţin în acest moment, şi României să ia decizii în această direcţie”.

- Publicitate -

1 COMENTARIU

  1. Aceasta masura nu va face decat sa conduca la cresterea evaziunii fiscale prin nedeclararea veniturilor din prestari servicii cuprinse intre 2.000-1.000 ron. Trebuie sa nu intelegi nimic din ce intampla acum cu Cipru si sistemul bancar in general pentru a impune obligativitatea a derularii prin banca a op eratiunilor peste 2.000 ron. Aceasta masura va turna bezina pe foc.