CAS pentru venituri din contract de mandat, salariat

570

Intrebare
Se datorează CAS pentru activitatea independentă în cazul unei persoane care este angajată la o societate comercială cu contract de muncă de 8 ore pe zi şi care are şi un contract de mandat cu o altă societate?

Raspuns – Asistenta ANAF
Potrivit prevederilor art 296^23 alin.(4) din Codul fiscal, persoanele care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor şi orice alte venituri din desfăşurarea unei activităţi dependente, venituri din pensii şi venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, asigurate în sistemul public de pensii, persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale neintegrate în sistemul public de pensii, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, nu datorează contribuţia de asigurări sociale pentru veniturile obţinute ca urmare a încadrării în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 296^21 alin. (1).

Prin urmare, persoana care este angajată cu contract de muncă de 8 ore pe zi şi care are şi un contract de mandat nu datorează contribuţia de asigurări sociale pentru activitatea independentă pe care o desfăşoară .

Baza legala
Legea nr 571/2003 privind Codul fiscal / 2003 articolul 296*21alin.(2)
Legea nr 263 / 2010 articolul 6.alin(1)pt.I-III si V si art.11 alin.(4)

Sursa: ANAFI – publicata la data 1.04.2013
Referitor la: Codul fiscal Domeniu: 9^2 Contributii sociale obligatorii Subdomeniu: 02. Contributii sociale obligatorii privind persoanele care realizeaza venituri din activitati independente, activitati agricole si asocieri fara personalitate juridica

- Publicitate -

2 COMENTARII

  1. Buna ziua,spuneti-mi va rog, daca sunt angajata-persoana fizica cu CM pe o perioada nedeterminata in cadrul unei SA si imi depun autorizatia in calitate de PFA -profesia de Mediator si nu doresc sa renunt la locul de munca unde activez in prezent in calitate de angajata si unde platesc contributii de 6 ani de zile, in acest caz ce taxe trebuiesc platite ? va multumesc