Regim TVA aplicabil livrării unei clădiri supuse executării silite, societate declarată inactivă

727

Intrebare
Care este regimul fiscal din punct de vedere a TVA aplicabil livrării unei cladiri supuse executării silite, apartinand unei firme inactive a carei inregistrare in scopuri de TVA a fost anulata in baza art.153 alin.(9) lit.d) din Codul fiscal?

Raspuns Asistenta ANAF
Conform art.155 alin. 18 din Codul fiscal, coroborat cu pct. 73 alin. (4) din Normele metodologice în cazul bunurilor supuse executării silite care sunt livrate prin organele de executare silită, factura se va întocmi de către organele de executare silită pe numele şi în contul debitorului executat silit. În factură se face o menţiune cu privire la faptul că facturarea este realizată de organul de executare silită.

În cazul în care la data livrării debitorul executat silit nu este înregistrat în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal ca urmare a anulării codului său de înregistrare în scopuri de TVA în condiţiile prevăzute la art. 153 alin. (9) lit. a) – e) din Codul fiscal, organul de executare silită are obligaţia să emită factura cu TVA dacă livrarea bunurilor ar fi fost taxabilă în situaţia în care respectivul debitor executat silit ar fi fost înregistrat în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal.

În cazul operaţiunilor scutite conform art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, debitorul executat silit poate să opteze pentru taxare conform art. 141 alin. (3) din Codul fiscal, prin depunerea notificării prevăzute la pct. 39.

Baza legala
Hotararea guvernului nr 44 / 2004 articolul 73 al.4
Legea nr 571 / 2003 articolul art. 155 alin.18,

Sursa: ANAFI – Speta publicata la data 1.04.2013
Referitor la: Codul fiscal Domeniu: 6 Taxa pe valoarea adaugata Subdomeniu: 13 Obligatii

- Publicitate -

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua,
    am si eu o intrebare, in cazul unei societati platitoare de TVA care a fost executata silit si s-a vandut un imobil executorul judecatoresc nu ne-a dat nici o factura si nici nu a virat TVA la buget, motivand ca, in conformitate cu Codul de procedura civila , daca la licitatie se prezinta mai mult de doi participanti pretul este fara TVA… Va rog sa imi spuneti daca este corecta aceasta situatie si sa ma ajutati cu temeiul legal privind inregistrarea cu TVA sau nu a unei astfel de vanzari.
    Multumesc,