TRIBUNALE FISCALE – propunere ARSIT la conferința „Cum putem face reformă fiscală în România?”

64

Asociația pentru Reformarea Sistemului de Impozite și Taxe (ARSIT) propune statului și Ministerului de Justitie să introducă tribunalele fiscale, pentru a diminua termenul foarte lung până la soluționarea unui dosar.

Propunerea a fost prezentată de către dna Luisiana Dobrinescu, avocat partener la societatea de avocatura Dobrinescu Dobrev si coordonator al grupului de analiza fiscala in cadrul ARSIT, în cadrul conferinței „Cum putem face reformă fiscală în România?”, organizată de ARSIT în colaborare cu Fundația Konrad Adenauer (KAS) și Institutul ordoliberal (IOL), în data de 9 aprilie 2013 la Hotelul Howard Johnson.

Tribunalele fiscale ar rezolva o parte din principale probleme ale sistemului de contencios fiscal, și anume:
– Termenul mediu de finalizare a unui dosar de contencios fiscal este de circa 3 ani,
– Lipsa specializări profesionale a judecătorilor în dreptul fiscal,
– Cel mai scurt termen de judecata este de 182 de zile.

„Factorii de decizie din Justitie nu inteleg complexitatea spetelor de contencios administrativ din Romania. Incercam pe toate caile sa aducem in atentia CSM si a Ministerului de Justitie ca avem nevoie de o specializare in contencios administrativ”, a spus Diana-Magdalena Bulancea, judecator la Curtea de Apel Bucuresti, in cadrul conferintei ARSIT.

Bulgaria a introdus înca din 2005 un sistem distinct de contencios administrativ.
Și Germania și Franta au în sistemul judiciar tribunalele fiscale, astfel încât Curțile de Apel și Înalta Curte sunt degrevate de judecarea dosarelor de contencios fiscal.
Detalii privind sistemele judiciare analizate sunt în prezentarea susținută de dna L. Dobrinescu.

Deoarece Inspectorul fiscal este primul judecător al speței fiscale, prin propunerile făcute, ARSIT dorește să obțină garanții procedurale, care să evite abuzul de putere al organelor fiscale.

În calitate de membru al grupului de lucru pentru rescrierea Codului de procedură fiscală, ARSIT propune rezolvarea următoarelor aspecte:
– lipsa unei sancțiuni pentru nesoluționarea la termen a unei contestații;
– lipsa unui număr maxim de refaceri ale inspecției fiscale în urma desființării prin contestație a actului administrativ inițial;
– imposibilitatea intrării pe fondul cauzei, în lipsa unei decizii de soluționare a contestației pe fond.

Prezentarile vorbitorilor sunt disponibile pe site-ul arsit.org.ro.

- Publicitate -