Surse: Cine vor fi șefi la ANAF și ASF

56

Surse guvernamentale au declarat luni pentru agenția AGERPRESS că ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, i-a propus prim-ministrului Victor Ponta schimbarea lui Şerban Pop din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi înlocuirea acestuia cu Gelu Ştefan Diaconu [CV via hotnews.ro].

Ordinul privind schimbarea lui Şerban Pop din funcţia de preşedinte al ANAF nu a fost încă semnat de premier, potrivit sursei citate.

Gelu Ştefan Diaconu este în prezent secretar de stat la Ministerul Economiei, unde răspunde de sectorul resurselor minerale, petrol şi gaze şi politica industrială.

În perioada 2005 – 2009 acesta a ocupat funcţia de vicepreşedinte al ANAF, fiind şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor, în Guvernul Tăriceanu.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că a avut o discuţie cu ministrul de Finanţe legat de ANAF, o decizie urmând să fie luată marţi, el menţionând totodată că se face o restructurare a instituţiei, inclusiv prin crearea unei direcţii antifraudă, în fruntea căreia ar vrea să fie un magistrat.

Intrebat de ziaristi daca Gelu Stefan Diaconu va prelua conducerea ANAF, primul ministru a raspuns: „Este una dintre dintre propuneri, am discutat cu domnul Chitoiu mai multe nume”.

Dan Radu Rușanu ar fi nașul atât al actualului ministru al Finanțelor, Daniel Chițoiu, cât și al lui Gelu Ștefan Diaconu.

Deputatul liberal Dan Radu Rușanu este susținut de PNL pentru funcția de președinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat luni liderul liberal, Crin Antonescu.

Guvernul a decis prin ordonanță de urgență înființarea Autorității de Supraveghere Financiară, care va prelua toate atribuțiile de supraveghere din domeniul financiar, cu excepţia celor care pe care le are Banca Națională.

Astfel, ASF va prelua atribuțiile Comisiei Naționale pentru Valorificarea Activelor Statului (CNVM), Consiliului de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

ASF este condusă de un consiliu format din 15 membri, dintre care un preşedinte şi trei vicepreşedinţi, numiţi de Parlament pentru un manmdat de 5 ani.

În prezent, Dan Radu Rușanu este vicepreședinte al PNL și parlamentar din anul 2000. El conduce Comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților.
Economist de profesie, Rușanu secretar de stat la Finanțe (1996-1998) și preşedinte al Băncii de Export-Import a României Eximbank (1999-2000).

Referinte anexate:
articol hotnews.ro
articol cursdeguvernare.ro

- Publicitate -