Supremul drept, suprema nedreptate: calitatea normei fiscale

101

In ultimii ani, tot mai multe litigii fiscale au avut drept cauza neclaritatea legii, respectiv modificarile continue ale normelor de drept fiscal care au generat inconsecvente in interpretarea si aplicarea legii in timp.

„In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie”, spune art. 1 alin. 5 din Legea fundamentala. Respectarea legii presupune insa cunoasterea ei, ceea ce la randul sau presupune asigurarea accesului cetateanului obisnuit la textul de lege.

“Principiul certitudinii impunerii presupune elaborarea unor norme juridice clare, care sa nu duca la interpretari arbitrale, iar termenele, modalitatea si sumele de plata sa fie precis stabilite de fiecare platitor, respectiv acestia sa poata urmari si intelege sarcina fiscala ce le revine, precum si sa poata determina influenta deciziilor lor de management financiar asupra sarcinii lor fiscale” – spune articolul 3 din Codul Fiscal.

Din pacate, la acest moment in Romania, pericolul vine tocmai din partea dreptului: contribuabilii de buna credinta sunt coplesiti de volumul legislatiei fiscale si de calitatea precara a normei de drept.

Mai mult decat atat, exploatand aceasta problema, legiuitorul refuza sa includa in legislatia nationala un principiu pe cat de modern, pe atat de necesar, acela conform caruia DUBIUL IN INTERPRETARE SĂ PROFITE CONTRIBUABILULUI. Concret, acest principiu de interpretare ar asigura ca in cazul in care textul legii ofera interpretari ambigue sau multiple ale drepturilor si obligatiilor contribuabililor, autoritatile (fie ele inspectorii fiscali sau judecatorii) au obligatia de a recurge la abordarea cea mai favorabila.

Din ratiuni bugetare si din lipsa de incredere in calitatea proprie-i reglementari, „in dubio contra fiscum” ramane inca un deziderat. Pana la momentul asumarii unei astfel de responsabilitati, dar in prezenta tuturor celorlate principii atat de frumos si de nepragmatic reglementate, participam cu totii la „supremul drept, suprema nedreptate”.

Articolul integral, scris de avocatul Luisiana Dobrinescu, partener al societatii de avocatura DOBRINESCU DOBREV SCA, pe wall-street.ro.

- Publicitate -