Taxa pe divorț – o noua taxă locală reglementată prin Codul fiscal

508

Potrivit recentei modificări a Codului fiscal, prin Legea 127/2013, a fost institută Taxa pentru îndeplinirea procedurii de divorţ pe cale administrativă.

Taxa pe divorț va fi de minim 500 lei și maxim 600 lei. Cuantumul exact este decis de fiecare Consiliului local. Sumele încasate se vor face venit la bugetul local.

Foto divort / Shutterstock
Foto divort / Shutterstock

Potrivit Noului Cod Civil – NCC (care a abrogat în 2011 Codul familiei), desfacerea căsătoriei poate avea loc prin:

– Divort prin acordul sotilor pe cale judiciara – Art. 374 – Conditii din NCC,
– Divort prin acordul sotilor pe cale administrativa sau prin procedura notariala – Art. 375 – Conditii din NCC,
– Divort din culpa – Art. 379 Conditii din NCC.

Taxa pe divorț administrativ este deja stabilită și încasată de unele primării, cuantumul fiind variat: 300 lei în Craiova, Galați, Oradea, 500 lei în Iași, Focșani, Suceava, Botoșani, 650 lei în Tg. Mureș. În București, în sectorul 1 și 3 nu a fost stabilită nicio taxa, se plătesc numai taxe de timbru.
După această modificarea a Codului fiscal, toate primăriile sunt obligate să stabilească prin hotărâri de Consiliu Local o astfel de taxa pe divort administrativ, înainte de această modificare nefiind ogligatorie instituirea unei astfel de taxe.

- Publicitate -

2 COMENTARII

  1. STIMATA DOAMNA NOTAR ASI DORI SI EU UN RASPUNS LA URMATOAREA INTREBARE .DOI TINERI CASATORITI SE HOTARASC SA DIVORTEZE LA NOTAR SI DIN MATIVE INDEPENDENTE DE VOINTA LOR NU SE POT PREZENTA DUPA 30 DE ZILE LA TERMENUL PROGRAMAT.CE SE INTAMPLA IN DERULAREA DIVORTULUI CAT SI A TAXEI DE DIVORT PERCEPUTA DE NOTARIAT ATITA TIMP CAT DIVORTUL NU S-A INCHEIAT CU RUGAMINTEA DE A SPECIFICA SI LEGEA CARE REGLEMENTEAZA ACEASTA SITUATIE