OUG privind republicarea actelor normative – republicarea concomitent cu publicarea modificărilor

156

Potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate miercuri de Guvern, republicarea actelor normative se va realiza concomitent, la aceeaşi dată, cu publicarea actului de normativ de amendare a actului normativ de bază şi indiferent de întinderea modificărilor pe care acesta le cuprinde.

Măsura a fost adoptată la propunerea Ministerului Justiţiei (MJ) pentru a facilita activitatea de aplicarea actelor normative şi accesul a cetăţenilor la aceste norme, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de MJ.

Potrivit ordonanţei, prin excepţie, termenul de republicare este de cel mult 60 de zile pentru coduri/ acte normative complexe.

„Până în acest moment, cetăţenii aveau acces la forma actualizată a actelor normative numai cu ocazia republicării acestora in Monitorul oficial. Aceasta nu se realiza însă în cea mai mare parte din cazuri. În perioada 2000 – 15 noiembrie 2012, din cele 1782 de acte normative pentru care există temei pentru republicare au fost republicate doar 344, reprezentând un procent de aproximativ 20%. În aceeaşi perioadă, au fost adoptate aproximativ 49.000 de acte normative (5.878 legi, 2.153 ordonanţe de urgenţă ale Guvernului, 821 ordonanţe ale Guvernului, 20.522 hotărâri ale Guvernului, 19.759 ordine), un volum considerabil de legislaţie care poate genera lipsa de previzibilitate şi accesibilitate a normelor juridice”, a declarat ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Potrivit lui Cazanciuc, pentru un cetăţean fără pregătire juridică şi chiar şi pentru specialişti, este destul de complicat să observe fiecare dintre modificările operate şi să ştie cu certitudine forma la zi a unui act normativ.

„Începând din acest moment, indiferent de câte ori se modifică un act normativ, se va publica, odată cu modificarea operată, şi noua formă pe care o va avea acel act în integralitatea lui”, a explicat ministrul Justiţiei.

Informaţii publicate pe gov.ro – sedinta din 13 mai 2013

ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind unele măsuri vizând republicarea actelor normative
Sistemul legislativ românesc a generat în ultimii ani un număr foarte mare de acte normative, producându-se un exces legislativ de natură să determine lipsa de previzibilitate, dar şi de accesibilitate a normelor juridice.
Potrivit cadrului normativ în vigoare, republicarea actelor normative amendate se realizează doar în cazul în care actul normativ de modificare şi/sau de completare cuprinde o dispoziţie expresă în acest scop. Îmbunătăţirea mecanismului republicării actelor normative vizează facilitarea activităţii de aplicare a unei reglementări anterior amendate, prin cuprinderea acesteia într-o formă unitară. Prin Ordonanţa de Urgenţă se propune ca publicarea actului normativ de amendare a actului normativ de bază să fie însoţită de republicarea, concomitentă şi indiferent de întinderea amendamentelor aduse, a actului de bază. Pentru cazuri deosebite, precum cel al codurilor şi al altor legi complexe, Ordonanţa statuează ca republicarea să se realizeze în cel mult 60 de zile de la data publicării actului normativ de modificare şi/sau completare.

Proiectul de ordonanţa NU ESTE DISPONIBIL pe niciun site (just.ro sau sgg.ro) pentru respectarea legislatiei privind transparenţa decizională.

- Publicitate -