Noua Direcţie Antifrauda va functiona in cadrul ANAF, dar va avea un statut special, va fi un fel de DNA, dar in cadrul Parchetului, adica cu puteri speciale si va fi coordonata de Guvern, a declarat duminica, la Ruse, premierul Victor Ponta, citat de Agerpres.

Cred ca aceasta divizie va trebui sa aiba si competente de cercetare penala, sa se lucreze direct sub indrumarea DIICOT”, a spus Ponta, la postul public de televiziune, potrivit Mediafax.

Potrivit acestuia, noua directie va fi coordonata de un magistrat, pentru ca va trebui sa lucreze cu procurori si cu servicii speciale.

„Va fi o Directie Antifrauda, pentru ca nu exista in acest moment. Va fi in cadrul ANAF, dar cu un statut special. (…) Singurul care poate conlucra la nivel institutional atat cu Ministerul Public, cat si cu serviciile de informatii, ca sa strangem toate informatiile ca sa fim foarte eficienti in aceasta Directie Antifrauda, pana la urma este de nivelul primului-ministru. Deci aceasta directie va fi in cadrul ANAF, nu mai rupem institutii, ca nu-si are sensul”, a declarat premierul.

În februarie a.c., premierul Victor Ponta declara că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), Garda Financiară şi Direcţia de Control Vamal vor fi reorganizate într-o Direcţie Antifraudă, care se va ocupa ţintit de combaterea evaziunii fiscale la accize, legume-fructe si alte produse, nu de „buticul din colt”.
„Impreuna cu ministrul Chitoiu am discutat ca actuala formula a ANAF va suferi modificari – Garda Financiara, Controlul Vamal vor fi reorganizate in ceea ce functioneaza deja in majoritatea tarilor europene, si anume o Directie Antifrauda care sa nu mai stea toata ziua sa controleze pe buticul din colt si firma care isi plateste impozitele, ci sa mearga tintit acolo unde avem probleme de evaziune fiscala: accize, combustibil, legume-fructe si alte produse”, spunea atunci seful Guvernului.

Pe 20 decembrie 2010, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat online pentru dezbatere publica un Proiect de Ordonanta de urgenta privind unele masuri pentru imbunatatirea activitatii structurilor de administrare fiscala. Proiectul elaborat de guvernul Boc prevedea fuzionarea ANAF, GF şi ANV, precum şi înfiinţarea a 8 direcţie regionale de administrare fiscală.

- Publicitate -

1 COMENTARIU