Raportările IFRS continuă să creeze confuzie în piața bancară

39

Raportările IFRS continuă să creeze confuzie, potrivit auditorilor consultați de ZF. Aceștia solicită aprobarea rapidă a Ghidului fiscal pentru evitarea interpretărilor eronate.

Auditorii consideră că băncile ar putea plăti impozit suplimentar sau dobânzi dacă forma agreată a Ghidului fiscal pentru IFRS se modifică.

- Publicitate -

Ghidul fiscal, care exemplifică regulile fiscale aplicabile pentru determinarea profitului impozabil de către băncile care aplică standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS), ar trebui să fie aprobat şi publicat cât mai curând pentru asigurarea unei evaluări fiscale corecte şi evitarea unor interpretări eronate, spun auditorii de la cele mai mari patru firme de audit şi consultanţă (Big Four).

Deşi standardele IFRS au devenit aplicabile de la 1 ianuarie 2012 pentru sectorul bancar, iar declaraţia anuală de impozit pe profit pentru 2012 a avut termenul de depunere 25 martie 2013, Ghidul fiscal este în continuare în stadiu de proiect.

Băncile ar putea să ajungă să plătească impozit suplimentar, dobânzi sau penalităţi, în cazul în care varianta finală a Ghidului fiscal va fi diferită de forma agrea­tă, susţin auditorii.

Ghidul fiscal pentru trecerea la IFRS a fost redactat în urma dis­cuţiilor dintre reprezentanţii Ministerului Finanţelor, BNR, Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi firmelor de consultanţă. Prin urmare, ultima versiune preliminară a Ghidului fiscal a fost agreată în principiu de sistemul bancar (prin ARB), băncile luând în considerare această versiune pentru a-şi stabili tratamentul fiscal pen­tru dife­ren­ţele apărute din conversia la IFRS. Tratamentul fiscal s-a regăsit în declaraţiile de impozit pe profit pentru anul 2012, depuse până pe 25 martie 2013 (data limită de declarare şi plată a impozitului pe pro­fit pe anul 2012), afirmă Anamaria Cora, Partener Assurance Services la firma de audit şi consultanţă Ernst & Young.

ARTICOL integral pe zf.ro.

- Publicitate -