Prețurile de transfer: Concepte şi idei principale din Manualul ONU

260

Vigi RaduAutor: Vigi-Bogdan Radu, Transfer Pricing Partner Viboal Findex

La nivel international principalii initiatori si formatori de continut si tendinte in domeniul preturilor de transfer au fost in ultimele zeci de ani SUA (prin reglementarile emise de Internal Revenue Service 26 USC 482) si OCDE (prin rapoartele emise in 1979, 1984, prin Ghidul preturilor de transfer publicat in prima editie in 1995). OCDE cuprinde in prezent 34 de state membre – principalele puteri economice la nivel mondial si exista opinia in randul statelor in curs de dezvoltare ca reglementarile emise de SUA si OCDE reflecta realitatile economice proprii statelor dezvoltate si  doar intr-o masura mai redusa ale statelor in curs de dezvoltare. Astfel, in cadrul economiilor dezvoltate exista un numar ridicat de societati de dimensiuni medii si mari care activeaza intr-o paleta larga de industrii, ceea ce faciliteaza raportarea la un esantion larg de societati pentru aplicarea metodelor de evaluare a preturilor de transfer.

In contextul in care economiile in curs de dezvoltare se caracterizeaza printr-un numar limitat de tranzactii/entitati comparabile, raportarea se face in general la tranzactii/entitati din economii dezvoltate. In acelasi timp, pentru economiile dezvoltate exista acces facil la informatii de piata, in timp ce in cadrul economiilor in curs de dezvoltare accesul este limitat de lipsa de disponibilitate sau de un volum restrans de informatii. 73% din aproximativ 102 milioane de companii listate in baza de Orbis sunt inregistrate in state membre OCDE. De asemenea, economiile dezvoltate au implementat devreme reglementari cu privire la preturi de transfer si au castigat un avans considerabil in termen de intelegere si aplicare, dar si in termen de dezvoltare a unui sistem care sa ocroteasca propriile interese in sfera taxarii profitului (precum reglementari impotriva evitarii taxarii, reglementari directionate la entitati externe controlate (controlled foreign corporations) prin care se repatriaza profit catre jurisdictii cu impozitare redusa).

Aceste asimetrii de cunoastere, informatie si resurse au constituit punctul de plecare in elaborarea manulului de preturi de transfer de catre ONU, organism ce cuprinde 193 de state membre (dintre care 100 au implementat reglementari pe preturi de transfer) si care are o componenta variata si reprezentativa la nivel mondial. Atat OCDE, cat si ONU au emis modele de conventii de evitare a dublei impuneri. Totusi, pozitia celor doua organizatii a fost intrucatva diferita, in sensul ca modelul ONU favorizeaza statul rezident, statul care primeste capital, in timp ce modelul OCDE favorizeaza statul sursa, statul care exporta capital.

Manualul formulat de comitetul din cadrul ONU a fost construit prin raportarea consecventa la conceptele si continutul Ghidului OCDE.

In anul 2009 s-a constituit un subcomitet in cadrul Comitetului de Experti in Cooperare Internationala pe Aspecte de Fiscalitate, avand ca tema de lucru elaborarea unui manual de preturi de transfer care sa reflecte realitatile economice specifice economiilor in curs de dezvoltare, avand ca termen de prezentare a unui draft anul 2012.

In data de 4 octombrie 2012, Comitetul de Experti in Cooperare Internationala pe Aspecte Fiscale din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite a publicat o editie revizuita a Manualului Practic de Preturi de Transfer pentru Statele in Curs de Dezvoltare. Editia a fost dezbatuta in cadrul celei de a opta intalnire anuala a Comitetului intre 15 si 19 Octombrie 2012.

In continuare sunt prezentate principalele aspecte de interes din cadrul editiei aprobate a manualului de preturi de transfer:

Reprezinta un text practic redactat intr-un limbaj accesibil, care prezinta comparativ practica si reglementarile de preturi de transfer din diverse jurisdictii (SUA, OCDE, UE) cu scopul reducerii lipsurilor la nivelul cunoasterii, informatiei si resurselor pentru statele in curs de dezvoltare. Manual a fost dezvoltat pentru a crea un context de echilibru in relatia dintre state prin prisma oferirii unui suport statelor defavorizate. In cadrul manualului sunt dezbatute urmatoarele provocari cu care se confrunta statele in curs de dezvoltare:

  • Absenta tranzactiilor comparabile,
  • Nivel redus de cunoastere si de capacitati care sa permita evaluarea preturilor de transfer, din partea autoritatilor fiscale,
  • Nivel ridicat de complexitate al analizei preturilor de transfer (prin prisma resurselor implicate in analiza – timp, costul informatiei),
  • Structura diferita a costurilor conferita de localizarea geografica (location savings).  Unele state in curs de dezvoltare considera ca beneficiile economice care au rezultat din mutarea operatiunilor in zone low-cost ar trebui sa revina acestor zone low-cost.
  • Cuprinde exemple detaliate de intocmire a analizei functionale pentru entitati cu rol de distribuitor/producator si ofera un format model de intocmire a documentatiei de preturi de transfer.
  • Cuprinde indicatii cu privire la analizarea lantului creator de valoare in cadrul unui grup,

Furnizeaza explicatii si recomandari din practica unor state pentru conceptele de baza din domeniul preturilor de transfer (control economic, solutionarea disputelor privind dubla impunere, acorduri de pret in avans, efectuarea de ajustari, producerea de dovezi (burden of proof, in limba engleza), incadrarea in plaje de valori necontestate (safe harbor rules, in limba engleza)).

Furnizeaza recomandari pentru constituirea unei echipe dedicate auditarii preturilor de transfer in cadrul administratiilor fiscale (relatia dintre fomularea de politici fiscale si administrarea fiscala, evaluarea punctelor forte si punctelor slabe, dezvoltarea structurii organizatorice, abordari pentru imbunatatirea competentei echipei, dezvoltarea de proces, formularea de obiective pe termen lung, etc.).

Cuprinde un capitol intreg dedicat comparabilitatii tranzactiilor, prezentand in mod detaliat factorii de comparabilitate, etapele si criteriile unui studiu de comparabilitate, efectuarea de ajustari de comparabilitate, justificarea pierderilor in functie de factorii care le-au provocat, etc.

Recomanda abordari practice pentru absenta informatiilor comparabile (raportare la alte industrii, raportare la alte zone geografice, utilizare de valori medii aplicabile industriei, etc.).

Furnizeaza exemple pentru elemente de comparat care necesita ajustare in cazul aplicarii fiecarei metode de preturi de transfer. In acelasi timp sunt descrise in mod detaliat situatiile in care este aplicabila fiecare metoda.

Realizeaza o prezentare comparativa a principalelor seturi de documentatii de preturi de transfer prevazute de OECD, PATA, UE.

Prezinta considerente speciale ce trebuie avute in vedere in cazul intreprinderilor mici si mijlocii si ilustreaza masurile adoptate de un esantion de state in vederea simplificarii prevederilor.

Prevede o metodologie de abordare a auditarii preturilor de transfer (clasificarea riscurilor si explicarea riscurilor aplicabile in functie de tipul de tranzactie si de intentia contribuabilului, strategii si etape in evaluarea riscurilor,  chestionare orientate spre intelegerea modelului de afacere al contribuabilului, formate de solicitari de informatii, etc.).

Prezinta o analiza a instrumentelor de evitare a dublei impuneri la nivel intern si international

Prezinta practicile si reglementarile aplicabile unui esantion reprezentativ de state emergente (Brazilia, China, India si Africa de Sud).

Anexat: Manual practic privind prețurile de transfer pentru țările în curs de dezvoltare – 29 mai 2013

Autor: Vigi-Bogdan Radu, Transfer Pricing Partner Viboal Findex

Despre Viboal FindEx

LOGO_Viboal_Consulting_v3Viboal FindEx este un furnizor specializat în analizarea și documentarea prețurilor de transfer, parte a rețelei internaționale de practicieni în prețuri de transfer – Altus Alliance (www.altus-alliance.com).

Pentru a îmbunătăți calitatea documentațiilor livrate către clienți, examinăm cu atenție abordările autorităților fiscale, atât din România, cât și din afară, precum și reglementările emise de principalele organisme active în domeniul reglmentării prețurilor de transfer la nivel internațional. Analiza noastră devine valoare adăugată pentru client prin furnizarea de soluții adecvate, acceptate și argumentate.

Începând din 2013, Viboal FindEx a fost inclusă în anuarul World Tax redactat de către International Tax Review, anuar ce listează cele mai valoroase societăți de consultanță în domeniul fiscal din întreaga lume. În anul 2012 Viboal FindEx a fost nominalizată în cadrul premiilor europene de fiscalitate

- Publicitate -