Joi, 06 iunie 2013, ministrul Finantelor Publice, dl. Daniel Chitoiu, a declarat în emisiunea „Prim Plan” de pe TVR 1, că măsura reducerii TVA de la 24% la 9% pe tot lanțul de producție a pâinii va face obiectul unei ordonanță de urgenta de modificare a Codului Fiscal, ce va fi aprobata de Guvern în cursul acestei luni. Tot prin acest act normativ va fi introdus si impozitul forfetar, care va fi aplicat de la 1 iulie.

Declarații ministrului Finanțelor Publice privind TVA redusă la pâine:

  • (TVA redus la paine de la 1 iulie?) Decizia politica a fost luata la nivelul USL de a introduce aceasta masura, respectiv de a reduce TVA de la 24% la 9%. Nu am luat aceasta masura pentru ca a trebuit sa vedem modul cum au evoluat incasarile la buget si ponderea evaziunii fiscale pe acest domeniu economic. Aceasta masura va face obiectul unei ordonante de urgenta de modificare a Codului Fiscal, un act normativ care va fi aprobat in cursul acestei luni. Pana la 1 iulie vom da aceasta OUG prin care se va reduce TVA pe tot lantul: faina, paine. Pentru ca la cereale avem taxare inversa, am prelungit cu inca un an taxarea inversa la cereale.
  • Aici, intotdeauna cand s-a discutat sa se ia aceasta decizie de reducere a TVA, in cazul de fata la produsul paine, dar si in general cand se ia o decizie de reducere a unei taxe sau unui impozit, se fac niste analize si calcule privind impactul bugetar. In general, se ia in considerare numai efectul negativ, de reducere a taxei rexpectiv, niciodata nu s-a luat in considerare ca printr-o masura de reducere a fiscalitatii ai si efecte pozitive, in sensul reducerii evaziunii fiscale si fiscalizarii acestui domeniu.
  • Din calculele noastre pe cele cinci luni din acest an, respectiv incepand cu semestrul II, impactul bugetar este undeva la 80-90 de milioane de lei, impact negativ, dar noi consideram ca, din reducerea evaziunii fiscale cu 50% in acest domeniu, ca urmare a faptului ca reducem semnificativ cota de TVA, impactul sa fie pozitiv undeva in prima parte a anului viitor, adica sa avem o crestere de venituri colectate.
  • Momentan, aceasta diferenta de venituri, care nu este o suma foarte mare, se recupereaza din reducerea evaziunii in general, dintr-o mai buna colectare pe toate celelalte domenii economice. Pentru ca, in discutiile cu FMI, – noi am dorit s-o introducem de la inceputul anului – au spus ca trebuie sa facem o analiza, sa vedem daca avem o colectare mai buna, sa reducem evaziunea fiscala si sa putem acoperi acest gol in prima faza, ca acest gol nu este permanent, ci, asa cum spuneam, avem un gol de venituri in primele 3-4-5 luni, pe masura ce imbunatatim procedurile de colectare si reducem evaziunea fiscala.
  • (Impactul pretului) Noi nu ne asteptam sa se reduca pretul imediat, pe noi ne intereseaza sa cream un mediu concurential in domeniu. Evaziunea fiscala este de peste 50%-60% in acest domeniu, or nu avem in acest moment un mediu concurential si din acest motiv avem preturi diferite la paine. Cand va exista o concurenta, ca sa vanda cineva mai mult va trebui sa scada pretul si noi consideram ca, in o a doua faza, tinand cont si de faptul ca anul acesta este un an agricol foarte bun, consideram ca spre sfarsitul anului sa avem si o reducere de pret la paine.

Despre faptul ca, potrivit prevederilor Codului fiscal, acesta nu poate fi modificat decat cu sase luni inainte de intrarea in vigoare a masurii, ministrul Finantelor a declarat ca, „avand in vedere faptul ca aceste masuri sunt masuri de simplificare si de reducere a fiscalitatii, adica benefice pentru operatorul economic, pentru contribuabili, consideram ca putem sa le aprobam si cu o luna de zile inainte de data aplicarii. In cazul in care am fi avut o sarcina fiscala in plus, mai mare, atunci obligatoriu ar fi trebuit sa avem o modificare cu sase luni inainte”.

Declarațiile lui Daniel Chitoiu pe hotnews.ro.

Emisiunea Prim Plan, înregistrare 6 iunie 2013, pe tvrplus.ro.

- publicitate -

1 COMENTARIU

  1. […] Joi, 06 iunie 2013, ministrul Finantelor Publice, dl. Daniel Chitoiu, a declarat în emisiunea “Prim Plan” de pe TVR 1, că introducerea impozitului forfetar va face obiectul unei ordonanță de urgenta de modificare a Codului Fiscal, ce va fi aprobata de Guvern în cursul acestei luni. Tot prin acest act normativ va fi aprobată și reducerea TVA la pâine. […]