În prezent, Codul de insolvenţă este la stadiul de schiţă, urmând ca până în luna septembrie să fie finalizat şi propus spre aprobare Guvernului şi Parlamentului, au declarat oficiali ai Ministerului Justiţiei (MJ), citați de ziarul Bursa. Proiectul urmează intre în consultarea publică începând cu data de 1 august.

„Procedura insolvenţei nu poate face abstracţie de modificarea intervenită între timp în ceea ce priveşte Codul de Procedură Civilă şi ca atare vor fi preluate soluţiile din codul de procedură civilă, însă la fel cu diferenţieri datorate specificului acestei proceduri a insolvenţei care presupune termene scurte şi judecarea cu celeritate”, a declarat Florin Aurel Moţiu, secretar de stat în cadrul MJ.

Oficialul MJ a menţionat că autorităţile intenţionează să includă în Cod şi prevederile reglementării adoptate recent privind insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale, despre care consideră că prezintă numeroase necorelări şi nefuncţionalităţi, existând discuţii în acest sens cu Ministerul Finanţelor Publice, astfel încât toate reglementările care privesc insolvenţa să se găsească într-un singur act normativ.

Dl. Moțiu a mai precizat că, personal, şi-ar dori includerea în acest cod şi a reglementărilor privind insolvenţa persoanelor fizice. Florin Moţiu a mai adăugat că ţara noastră este printre puţinele ţări europene care nu au o asemenea reglementare.

Un proiect de lege a insolvenţei persoanelor fizice, iniţiat de avocatul Gheorghe Piperea, care a fost depus la Senat, în noiembrie 2009, este blocat în Parlament de trei ani. După ce a primit avizul comisiilor de specialitate şi a fost amendat, proiectul de lege a fost votat în plenul Senatului, în martie 2010, cu 76 de voturi pentru şi trei împotrivă. Cu toate acestea, guvernul condus de Emil Boc a blocat iniţiativa legislativă, la presiunea sistemului bancar şi a Fondului Monetar Internaţional (FMI). Aceeaşi abordare au avut-o şi guvernul Mihai-Răzvan Ungureanu, precum şi executivul condus de Victor Ponta, deşi USL a susţinut proiectul, pe când se afla în opoziţie.

Cel mai recent proiect legislativ care priveşte insolvenţa persoanelor fizice aparţine partidului Forţei Civice (FC), care doresc completarea Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, cu prevederi referitoare la acest aspect. Proiectul prevede înscrierea menţiunii „falit” în cazierul judiciar al debitorului şi menţinerea acesteia pentru o perioadă care poate să ajungă până la şapte ani. Reprezentanţii FC au declarat că mizează pe sprijinul băncilor pentru adoptarea proiectului.

Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank şi al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), ne-a declarat că mediul bancar este deschis faţă de o lege a insolvenţei persoanelor fizice, însă doreşte ca un astfel de proiect legislativ să ţină cont şi de amendamentele sale.

- Publicitate -