Persoanele fizice autorizate pot desfăşura activitatea individual şi independent sau pot angaja, în calitate de angajator, terţe persoane cu contract individual de muncă, încheiat conform Legii nr. 53/2003 privind Codul Muncii.

Persoană fizică autorizată nu va fi considerată angajat al unor terţe persoane cu care colaborează în scopul exercitării activităţii pentru care a fost autorizată, chiar dacă colaborarea este exclusivă.

Drepturile de mai sus sunt reglementate prin art. 17 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008. De asemenea, şi întreprinderile individuale pot angaja terţe persoane cu contract individual de muncă şi pot colabora cu alte persoane fizice autorizate, cu alţi întreprinzători persoane fizice titulari ai unor întreprinderi individuale sau reprezentanţi ai unor întreprinderi familiale ori cu alte persoane juridice, pentru efectuarea unei activităţi economice, fără ca aceasta să îi schimbe statutul juridic dobândit.

Foarte important de reținut este și restricția impusă prin OUG 44/2008, și anume titularul persoanei fizice autorizate şi titularul întreprinderii individuale nu pot încheia contracte individuale de muncă cu entităţile pe care le reprezintă

Bază legală:
– Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 46/2011 pentru modificarea şi completarea art. 17 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 129/2013, aprobată prin Legea nr. 40/2013.

Art. 17 din ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale:

(1) PFA îşi poate desfăşura activitatea conform prevederilor art. 4 lit. a) sau poate angaja, în calitate de angajator, terţe persoane cu contract individual de muncă, încheiat în condiţiile legii.
(2) Cu toate acestea, o persoană poate cumula calitatea de persoană fizică autorizată cu cea de salariat al unei terţe persoane care funcţionează atât în acelaşi domeniu, cât şi într-un alt domeniu de activitate economică decât cel pentru care PFA este autorizată.
(3) PFA nu va fi considerată un angajat al unor terţe persoane cu care colaborează potrivit art. 16, chiar dacă colaborarea este exclusivă.

- Publicitate -

2 COMENTARII

  1. Am platit impozit catre primarie pentru suprafata agricola detinuta, acum sa platesc din nou pentru aceeasi suprafata… Sunt chiriasa pe proprietatile mele? Pentru pamantul tarii, bunicul a luptat pe front in al doilea razboi mondial ,unde si-a pierdut si fratele? Asta e dreptate? De cate ori si catre ce institutie va trebui sa mai platim? Rusine! Si asta e tot o forma de hotie! Dar la nivel inalt…