Pensionarii doresc să redirecţioneze 2% din impozitul pe venitul din pensie către entităţile non-profit

356

Persoanele vârstnice ar dori să poată redirecţiona 2% din impozitul pe pensie către entităţile non-profit, ceea ce va presupune modificarea Codului fiscal şi a normelor metodologice de aplicare, a declarat marţi, la o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Naţional al Persoanelor Vârstnice (CNPV), Nedelcu Preda.
„Pensionarii doresc să aibă şi ei dreptul de a dirija 2% din impozitul aplicat pe pensie către organizaţii neguvernamentale, la fel ca salariaţii şi alte categorii de contribuabili. Din păcate, actuala legislaţie nu permite acest lucru şi aici mă refer la Codul Fiscal şi normele metodologice de aplicare”, a afirmat preşedintele CNPV.

Într-adevăr, organul fiscal competent care are obligaţia calculării, reţinerii şi virării sumei reprezentând până la 2% din impozitul datorat pe ‘venitul net anual impozabil’ are în vedere doar trei tipuri de contribuabili cu venituri din activităţi independente, agricole sau din cedarea folosinţei bunurilor.
„Este o omisiune care sperăm că va fi corectată în sesiunea din toamnă a Parlamentului pentru a permite pensionarilor să orienteze acel 2% către organizaţiile neguvernamentale sau unităţi de cult”, a mai spus Nedelcu Preda.

- Publicitate -

În România, există 4.679.307 pensionari, beneficiari ai asigurărilor sociale de stat, dintre care 3.293.282 sunt pensionari de limită de vârstă, 13.178 cu pensionare anticipată, 101.879 – pensie anticipată parţială, 732.100 – invaliditate, 538.024 – de urmaş, 844 – ajutor social şi 5.136 – IOVR, potrivit datelor pentru luna mai 2013 ale Casei Naţionale de Pensii Publice.

La nivel naţional, pensia medie pentru luna mai 2013 a fost de 935 lei (limită de vârstă), 987 lei (pensie anticipată), 637 lei (pensie anticipată parţială), 576 lei (invalidate), 409 lei (de urmaş), 201 lei (ajutor social) şi 234 lei (IOVR).

Consiliul Naţional al Persoanelor Vârstnice reuneşte preşedinţii organizaţiilor centrale de pensionari civili şi militari şi ale veteranilor de război, preşedinţii consiliilor teritoriale ale persoanelor vârstnice şi reprezentanţii ai ministerelor cu responsabilităţi privind protecţia socială a persoanelor vârstnice.

Informații despre direcționarea a 2% din impozzitul pe venit.

- Publicitate -