UE a deschis primul proces de până acum împotriva Rusiei la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), contestând o taxa de reciclare impusă pentru autovehiculele importate despre care Uniunea susține că este discriminatorie.

Potrivit legislaţiei din Rusia, pentru autovehiculele importate trebuie plătită o taxă începând de la 420 de euro, care să acopere viitoarele costuri cu reciclarea, scrie Financial Times. Oficialii UE susţin că prin această taxă se acordă un avantaj incorect industriei auto interne, sub masca unei măsuri de protejare a mediului.

UE a deschis cazul la OMC după aproape un an de sesizări transmise Rusiei, inclusiv un avertisment dur în decembrie al comisarului pentru comerţ al blocului comunitar, Karel De Gucht.

Rusia a aderat la OMC în august anul trecut, după aproape două decenii de negocieri.

Moscova a introdus taxa de reciclare la numai câteva zile de la intrarea în OMC, iar între timp nu a corectat o serie de alte politici despre care Comisia Europeană afirmă că încalcă regulile organizaţiei.

Rusia a avertizat că ar putea deschide un caz împotriva UE la OMC, dacă nu se decide în această săptămână retragerea taxelor de dumping impuse producătorilor ruşi de îngrăşăminte chimice, a afirmat o sursă apropiată situaţiei.

Ţările UE au exportat autovehicule în valoare de 10 miliarde de euro în Rusia anul trecut, reprezentând 40% din piaţa auto. Livrările din UE au scăzut cu 7% de la introducerea taxei.

Referințe/surse:
Articol Mediafax
Comunicatul de presa al Comisiei Europene

- Publicitate -