Luni, 5 august 2013, Banca Națională a României (BNR) a redus dobânda de politică monetară de la 5% la 4,5% pe an, potrivit unei decizii a Consiliului de Administrație al BNR.

Noua dobândă de politică monetară se aplică de marți, 6 august.

BNR a mai decis menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Aceasta este a două scădere consecutivă a dobânzii de politică monetară, după cea din 1 iulie, când s-a trecut de la 5,25% la 5% pe an.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a catalogat reducerea dobânzii de politică monetară drept o măsură normală, având în vedere reducerea inflației.
”Nu a fost decizie grea, a fost una normală. Ne-am uitat la evoluţia generală a inflaţiei care, în special datorită efectului de bază, va avea o mişcare descendentă semnificativă în următoarele 2 luni. Uitaţi-vă cum a evoluat inflaţia în iulie şi august anul trecut, creşteri pozitive destul de mari – 0,6 – 0,7%. Dacă nu mă înşel, în septembrie anul trecut a fost chiar şi de 1 şi ceva şi, după toate datele, având în vedere anul agricol bun sau normal, cel puţin în iulie şi august, vom avea creşteri negative”, a explicat Mugur Isărescu.

- publicitate -