Joi, 8 august 2013, Ministerul Finanțelor Publice a publicat online un comunicat de presă cu o serie de precizări privind negocierile cu FMI referitoare la măsurile fiscale.

MFP precizează că proiectele scrisorii de intenţie şi, respectiv, ale memorandului nu sunt încă documente publice, iar materialele din presă nu provin din surse oficiale şi nu pot fi confirmate înainte de aprobarea lor de către autorităţi.

De asemenea, MFP infirmă existenţa unor măsuri concrete prin care ar creşte fiscalitatea pentru PFA-uri şi drepturi de autor sau creşterea contribuţiilor de asigurări de sănătate pentru persoanele cu venituri mari care au în întreţinere membri ai familiei care nu contribuie la sistemul de asigurări de sănătate. Guvernul îşi propune în schimb identificarea unor soluţii în scopul reducerii poverii impozitării muncii, precizează comunicatul MFP.

Redăm mai jos comunicatul MFP:

Având în vedere că în mass-media există o dezbatere intensă privind rezultatele negocierilor cu FMI legate de partea de politici fiscale care ar viza presupuse majorări ale impozitelor, facem următoarele precizări:

Scopul încheierii unui nou acord nu este legat de introducerea unor noi taxe şi impozite. Conţinutul noii scrisori de intenţie cu FMI vizează asigurarea echilibrelor macroeconomice sustenabile şi continuarea creşterii economice, fiind prevăzute măsuri necesare realizării reformelor din domenii precum: sănătatea, transporturile, sectorul energetic, absorbţia fondurilor UE, continuarea restructurării companiilor de stat etc.

Finalizarea negocierilor cu partenerii noştri internaţionali (Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială) şi întocmirea proiectelor scrisorii de intenţie şi, respectiv, a memorandumului de politici economice şi financiare, reprezintă un succes al României pe linia menţinerii încrederii mediilor financiare internaţionale şi a investitorilor străini în politicile macroeconomice ale Guvernului.

Proiectele scrisorii de intenţie şi, respectiv, ale memorandului nu sunt încă documente publice. În consecinţă, materialele pe această temă care se vehiculează în presă nu provin din surse oficiale şi nu pot fi confirmate înainte de aprobarea lor de către autorităţile române, board-ul FMI, respectiv consiliul ECOFIN al Uniunii Europene. Suntem în măsură să infirmăm însă existenţa unor măsuri concrete prin care ar creşte fiscalitatea pentru PFA-uri şi drepturi de autor sau creşterea contribuţiilor de asigurări de sănătate pentru persoanele cu venituri mari care au în întreţinere membri ai familiei care nu contribuie la sistemul de asigurări de sănătate, aşa cum s-a vehiculat recent în mass-media. Guvernul îşi propune în schimb identificarea unor soluţii în scopul reducerii poverii impozitării muncii.

Obiectivul principal al noului program este asigurarea fundamentelor creşterii economice sănătoase prin:
– prioritizarea investiţiilor publice prin stabilirea unor criterii clare şi a unei liste de investiţii prioritare până la mijlocul lunii septembrie, care va fi luată în calcul la elaborarea proiectului de buget pe anul 2014;
– majorarea plafonului garanţiilor de stat de la o medie anuală de circa 2,5 miliarde de lei în ultimii 4 ani la 8 miliarde lei anual;
– majorarea plafonului net al împrumuturilor pentru atragerea fondurilor europene ce pot fi acordate din trezoreria statului de la 1 miliard prevăzut pentru finele trimestrului trei a.c. la 3 miliarde lei la finele acestui an;
– reforme structurale privind continuarea procesului de listare sau privatizare a unor companii din domeniul energetic: Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Hidroelectrica, Romgaz;
– îmbunătăţirea performanţelor agenţilor economici cu capital de stat.

De asemenea, aspectele negociate vor contribui la creşterea nivelului de trai al populaţiei printr-o serie de măsuri cum ar fi: reducerea TVA-ului la pâine şi pe lanţul de producţie, creşterea venitului minim garantat, creşterea alocaţiilor pentru familii şi a ajutoarelor pentru încălzire.

Măsurile convenite cu instituţiile financiare internaţionale au la bază continuarea consolidării fiscale şi a stabilităţii macroeconomice prin menţinerea unor nivele ale datoriei publice şi, respectiv, deficitelor bugetare ce pot fi finanţate la costuri reduse.

- publicitate -

1 COMENTARIU

  1. […] “Referitor la introducerea CASS (contributiei de asigurari sociale de sanatate) in cazul veniturilor obtinute din chirii de persoanele fizice, precizam ca aceasta masura are in vedere largirea bazei de contributie, reprezentand un prim pas in vederea implementarii unei abordari fiscale unitare, astfel incat contributiile pentru sanatate sa fie platite de catre persoanele care obtin venituri si din alte surse decat cele de natura salariala”, precizează comunicatul MFP. […]