PwC: Regimul fiscal – provocare principală pentru afacerile de familie din România

70

În prima parte a anului, PwC România a lansat prima ediţie a raportului dedicat antreprenorilor şi afacerilor de familie din România. Raportul PwC Family Business Survey privind principalele rezultate ale sondajului transmite trei mesaje centrale:
– pentru economie: antreprenorii şi afacerile de familie aduc stabilitate economiei şi reprezintă un important motor de creştere;
– pentru antreprenori şi afaceri de familie: principalele provocări sunt legate de creşterea afacerii, calitatea angajaţilor (recrutare, retenţie, pregătire) şi planificarea succesiunii;
– pentru guvern: importanţa şi rolul afacerilor de familie trebuie recunoscute într-o mai mare măsură.

Într-o piaţă economică dificilă, afacerile de familie din România au avut performanţe bune în ultimul an, 71% dintre respondenţi indicând o creştere a vânzărilor. Mai mult, proprietarii şi managerii acestor afaceri sunt destul de încrezători cu privire la perspectivele de creştere pe următorii cinci ani, 61% aşteptându-se la o creştere constantă, în timp ce 13% ţintesc o creştere mai agresivă.

Vasile Iuga, Country Managing Partner PwC Romania, a declarat la momentul lansarii studiului, ca „Antreprenorii sunt sarea pamantului. Ei sunt cei care transforma ambitiile in realitate, inovand, rasturnand ierarhii incetatenite de cand lumea si producand valoare. Ei reprezinta motorul indispensabil al unei economii, dau stabilitate acesteia si creeaza locuri de munca”.

Cu toate consecintele negative ale crizei economice prin care trece si Romania, afacerile de familie au avut performante bune in ultimul an, astfel 71% dintre respondenti studiului au declarat ca au inregistrat o crestere a afacerilor. In privinta perspectivelor de crestere in urmatorii 5 ani, proprietarii si managerii acestor afaceri sunt increzatori, astfel 61% dintre acestia se asteapta la cresteri constante, in timp ce doar 13% dintre ei prevad o crestere mai agresiva.pwc_ro_publications

La nivel global, studiul evidentiaza faptul ca 69% dintre respondenti prevad o crestere constanta , organica a afacerilor, in timp ce numai 12% urmaresc strategii de crestere mai agresive. Printre principalele dificultatile intampinate de antreprenori sunt mentionati factori din mediul extern, precum conditiile pietei (52%) sau accentuarea concurentei (32%), dar si factori din mediul intern precum regimul fiscal (42%) si de reglementarile si politicile guvernamentale (29%).

În studiul PwC, sunt prezentate o serie de afaceri de familie din România: Transavia, Betty Ice, Electrogrup, ModaTim, Academia de Fotbal Gheorghe Hagi, Kosarom și Ivan Patzaichin – ROWMANIA.

STUDIU: PwC “Family Business Survey Romania”

- Publicitate -