Comisia Europeană: Salutăm comentariile Consiliului Fiscal, dar suntem confortabili cu cifrele incluse în rectificarea bugetară

29

Comisia Europeană salută comentariile Consiliului fiscal cu privire la rectificarea bugetară dar se simte confortabilă cu cifrele incluse în document, în condiţiile în care riscurile menţionate de Consiliul fiscal sunt reflectate în cifrele bugetare, în special în rezervele considerabile constituite în buget, a declarat vineri, Simon o’Connor, purtătorul de cuvânt al vicepreşedintelui CE, Olli Rehn.

”Rectificarea bugetară pe 2013 a fost discutată cu prilejul recentei vizite a misiunii FMI şi CE şi suntem confortabili cu cifrele incluse în rectificarea bugetară. Salutăm comentariile Consiliului fiscal şi rolul său în creştere pentru asigurarea unor politici fiscale bune. Riscurile menţionate în comentariile Consiliului fiscal sunt reflectate în cifrele bugetare, în special în rezervele considerabile constituite în buget”, a declarat Simon o’Connor, citat de Agerpres.

Consiliul Fiscal a apreciat, marţi, în completările făcute la opinia preliminară privind proiectul de rectificare bugetară pe anul 2013, că există riscuri relevante în ceea ce priveşte încasările proiectate din TVA ca urmare a evoluţiei sub aşteptări a consumului privat.

Premierul Victor Ponta a arătat, în deschiderea şedinţei de Guvern de miercuri, că reprezentanţii Consiliului Fiscal au fost într-o mică eroare atunci când au prezentat punctul de vedere referitor la proiectul de rectificare bugetară pe anul 2013.
”Cei de la Consiliul Fiscal au avut o mică eroare, în sensul în care 1,47 miliarde de euro încasaţi din 2,5 miliarde euro (…) Mai discutaţi cu dânşii o dată, că nu e grav să greşeşti, ci să perseverezi”, a spus şeful Guvernului.

Consilierul onorific al premierului, Ionel Blănculescu a declarat pentru AGERPRESS că precizările CE demonstrează că Guvernul şi MFP au acţionat corect şi profesionist în cazul rectificării bugetare.

Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, susţine că opinia Consiliului Fiscal privind ţintele din strategia bugetară ar fi lipsită de „competenţă”.

„Unul dintre scopurile noului acord cu Comisia Europeană (CE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) este îmbunătăţirea capacităţii Consiliului Fiscal (CF) de a emite opinii cu privire la buget. Consiliul Fiscal nu are competenţa de a da lecţii CE care a avizat proiectul de rectificare bugetară. În ce priveşte comentariile emise, ele sunt eronate”, a declarat Liviu Voinea pentru gândul.

Din componenţa Consiliului Fiscal, care este condus de Ionuţ Dumitru, fac parte însă economişti cu o experienţă de zeci de ani în domeniu, specialişti ai Băncii Naţionale, profesori universitari şi reprezentanţi ai Academiei Române.

Ministrul a subliniat că pentru a doua parte a anului s-a luat în calcul un ritm de colectare similar celui din primul semestru. Altfel spus, la rectificare s-a luat în calcul un ritm mai scăzut de creştere a veniturilor, după ce, în primele şase luni ale anului, guvernul a ratat ţinta din program cu 6,5 miliarde de lei (echivalentul a circa 1,5 miliarde de euro, la un curs mediu de 4,45 lei/euro), potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

„Rectificarea bugetară a luat în calcul execuţia bugetară la şase luni şi a tăiat veniturile care nu s-au realizat şi cheltuielile care nu s-au realizat. A fost o rectificare prudentă şi realistă”, a precizat L.Voinea.

- Publicitate -