Ministrul Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu, a declarat că MFP estimează că va finaliza rescrierea până la jumătatea lunii septembrie, să fie transmis Parlamentului și până la sfârșitul lunii octombrie, să fie adoptat, astfel încât să se aplice de la 1 ianuarie 2014.

cursdeguvernare.ro: Domnule ministru, la preluarea mandatului vorbeați de o nouă viziune în ceea ce privește Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, concret, cum ar trebui să arate cele două coduri după rescrierea lor?

Daniel Chițoiu:

Prin această rescriere vrem să asigurăm o coerență, o transparență, o unificare a tuturor acestor modificări și, de asemenea, să mai aducem unele noutăți, la solicitarea mediului de afaceri, în sensul simplificării impozitării și în sensul de a veni și a asigura o interpretare mai bună a domeniilor pe categorii de impozite și taxe.daniel-chitoiu

În această rescriere ne interesează să avem capitole distincte pe toate tipurile de impozite și taxe, să nu mai facem trimiteri la zeci de articole, la un număr atât de important de articole în cadrul textului acestor două acte normative importante.
Cel mai mult contează ca cei care aplică legislația fiscală, fie ei contribuabili, fie inspectori fiscali sau cei care lucrează în partea de administrare fiscală să poată să o înțeleagă și să o aplice corect.

cursdeguvernare.ro: Concret, cum se face această simplificare a impozitării?

Daniel Chițoiu

Aici ne referim mai ales în privința persoanelor fizice autorizate (PFA), în zona IMM-urilor, în zona contribuabililor mici, profesiilor liberale, unde avem mai multe tipuri de impozite. Pe noi nu ne interesează să aplicăm impozite mari cu speranța că încasăm mai mult la buget, pentru că știm că acolo unde nu există un optim al impozitării există evaziune fiscală. Evaziune legală sau evaziune fiscală ca urmare a sustragerii de la plata impozitelor și taxelor.

Evaziunea fiscală legală înseamnă că o persoană degeaba stabilește că trebuie să plătească impozitele, pentru că nu le plătește și caută soluții să nu le plătească, prin cesionarea părților sociale, prin dispariția de la sediu. Ei le declară, dar nu le plătesc. Și figurăm în evidențele fiscului cu sume de plată, iar cei care nici nu le declară găsesc altă metodă de a nu le declara, de a face facturi fictive, de a face tranzacții fictive, astfel încât să figureze că nu au de plată.

cursdeguvernare.ro: Când vreți să veniți cu proiectul de lege?

Daniel Chițoiu:

Proiectul de lege noi estimăm să-l finalizăm – rescrierea – până la jumatea lui septembrie, să-l trimitem Parlamentului și până la sfârșitul lui octombrie să-l adoptăm, astfel încât să se aplice de la 1 ianuarie 2014, pentru că vor fi și modificări legislative care trebuie aplicate de la 1 ianuarie 2014. Noi sperăm ca rescrierea celor două coduri să fie un factor benefic atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru cei care aplică legislația.

sursa: interviu acordat cursdeguvernare.ro

- Publicitate -