Asociația pentru Reformarea Sistemului de Impozite și Taxe (ARSIT) a fost sesizată în legătură cu aplicarea CASS asupra veniturilor din dividende. Există un număr mare de acționari cu dețineri foarte mici de acțiuni, generate de Legea 133/1996.

Prin programele de privatizare în masă (cupoanele), contribuabilii au primit acțiuni la cele 5 Societăți de Investiții Financiare. Deținerile de acțiuni dobândite prin aceste programe sunt foarte mici, iar conform datelor furnizate de SIF Moldova, există circa 5,5 milioane de acționari care au dreptul la un dividend net de sub 5 lei/acționar.

Societățile de investiții au obligația de a plăti la buget impozitul pentru veniturile din dividende, desi de multe ori acestea nu sunt plătite efectiv acționarilor. De asemenea, ANAF a transmis informațiile către Casele de Sănătate iar acei acționari pentru care venitul din dividende era venit unic au primit decizii de impunere din oficiu expediate de CNAS pentru CASS aferent acestor venituri, calculul făcându-se la un salariu minim pe economie lunar. Deciziile stabileau debite de plată dar și dobânzi și penalități pentru neplata acestora la timp.

În acest sens ARSIT a trimis o scrisoare către MFP  în data de 27 august 2013 sesizând aspectele mai sus menționate și a solicitat anularea deciziilor de impunere din oficiu emise de Casele de Sănătate și reanalizarea acestora precum și o modificare legislativă.

Dividendele reprezinta pentru multi venituri in sume foarte mici pe care de cele mai multe ori nu le (mai) primesc, costurile de ridicare a lor fiind mai mari decat venitul insusi. Paradoxal, daca aceste venituri (uneori neincasate) reprezinta venit unic, legea stabileste ca trebuie platita si contributia de sanatate care se calculeaza ca procent la venitul minim pe economie de 800 lei, adica o datorie de plata la stat de aproximativ 44 lei lunar. La aceasta suma se adauga dobanzi si penalitati si iata cum devii dator la stat fara sa ai nici un venit.

ARSIT a solicitat schimbarea legislatiei in domeniu. Scrisoare este adresată dl. secretar de stat MFP Dan Manolescu, poate fi accesata pe siteul www.arsit.org.ro/aplicarea-cass-asupra-veniturilor-din-dividende.html.

Asociația pentru Reformarea Sistemului de Impozite și Taxe (ARSIT) este o organizație non-profit care s-a înființat din dorința de a reprezenta vocea contribuabilului român în relația cu autoritățile statului.
Asociația este persoană juridică romană, constituită ca organizație non-politică, fără scop lucrativ și are scopuri sociale și economice fiind înregistrată în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor sub nr. 97/2012.

TAEARSIT este membră a Taxpayers Association of Europe | Asociația Europeană a Contribuabililor –www.english.taxpayers-europe.com

- Publicitate -

6 COMENTARII

 1. […] Asociația pentru Reformarea Sistemului de Impozite și Taxe (ARSIT – arsit.ro) a sesizat MFP în legătură cu aplicarea CASS asupra veniturilor din dividende obținute de un număr mare de acționari cu dețineri foarte mici de acțiuni, generate de deținerea de cupoane.  Potrivit SIF Moldova, există peste 5,5 milioane de acționari care au dreptul la un dividend net de sub 5 lei/acționar.  ANAF a transmis informațiile către Casele de Sănătate iar acei acționari pentru care venitul din dividende era venit unic au primit decizii de impunere din oficiu expediate de CNAS pentru CASS aferent acestor venituri, calculul făcându-se la un salariu minim pe economie lunar. Detalii în articolul publicat pe CFNET – ARSIT: Cum să fii dator la stat fără să ai nici un venit? | Scrisoare către MFP […]

   • Cum este posibil asa o desconsiderare a contribuabililor? Doar sint platiti din taxele platite de oameni. Am plecat din tara de 21 de ani si nu mai sint obisnuita cu asa tratament din partea servicilor publice.
    Oricum nu am beneficiat de serviciile de sanatate din Romania de mai bine de 25 de ani si nu am nici un motiv sa apelez la ei in viitor. Vin in concediu din cind in cind.
    Am uitat ca am avut ceva actiuni din cupoane. Se pare ca mi s-au repartizat 12Lei Dividente pe 2012. Nu mi s-au platit acesti bani dar ni se cere 469Lei CASS.
    Este mai ieftin sa renunt la cetateni romana. Si asa nu imi foloseste la nimic acum ca nu mai am rude in tara, si dupa cum sintem tratati ca cetateni romani nu vad nici o pierdere. Ce fac bietii batrini care au platit toata viata taxe si asigurari de tot felul si acum au 20 Lei dobinda la un cont (considerat venit) dar trebuie sa plateasca CASS mai mult decit veniturile?