Depunerea online la schema de minimis ANULATĂ| Alt exemplu de incompetență / abuz

45

Sesiunea de depunere pentru HG 274/2013 din 28 august 2013 a durat 5 minute și 54 de secunde. Au fost inregistrate 714 de cereri, din care 644 de solicitări au fost admise, restul fiind respinse întrucât fie depăşeau plafonul de 200.000 euro admis pe solicitant, fie din cauza înregistrărilor multiple pe aceleaşi CUI.

Fără această înregistrare online, companiile nu pot primi finanțare întrucat numai companiile admise în procedura online de înregistrare pot depune sau transmite Cererea de acord pentru finanţare însoţită de documentele justificative, în perioada comunicată prin Recipisa de înregistrare on-line a Cererii de acord pentru finanţare, la Registratura generală a MFP.

Reacțiile în presa au fost explozive. Toată media a redat evenimentul:
– Scandal si revolte pe marginea finantarii prin schema minimis: “statul sa se astepte la o avalansa de proteste si chemari in instanta”! – wall-street.ro
– “Schema de minimis a fost filmul prost al unui demers mimat de susţinere a IMM-urilor” – zf.ro
– Scandal la schema de ajutor de minimis. Un consultant: e ca la Loto, cu 40 de calculatoare am reuşit să deschidem formularul doar de pe unul – zf.ro

Speriat, MFP publică 4 comunicate de presă și se justifică astfel:

– La 8.30 serverele MFP au înregistrat 52.000 de cereri de conectare pentru toate aplicaţiile MFP, inclusiv pentru schema de minimis;
– Între orele 8.30 – 8.36, 20.225 de persoane au intrat pe pagina MFP dedicată schemei de minimis
– Dintre acestea, 3.164 de persoane completau formularul în intervalul 8.30 – 8.36
– 2.450 de persoane care completau formularul nu au finalizat procedura de transmitere a cererii până la epuizarea plafonului de 500 milioane lei.
Având în vedere gradul de solicitare a sistemului descris mai sus, din punct de vedere tehnic, celelalte persoane care au depăşit numărul de 20.225 de utilizatori, în acest interval, nu au putut accesa pagina de internet întrucât limita tehnică a echipamentelor IT fusese deja atinsă.

A fost demarată o investigația de specialiştii MFP împreună cu STS şi autorităţile competente din domeniul siguranţei IT.

Ministrul Daniel Chitoiu a decis ca sesiunea de înregistrare on-line desfăşurată astăzi pentru schema de minimis sa fie ANULATĂ ȘI RELUATĂ ulterior pentru „a oferi egalitate deplină de şanse tuturor IMM-urilor interesate să înregistreze cereri de finanţare, eliminând orice suspiciune cu privire la corectitudinea derulării acestei proceduri.”

În concluzie, aici este munca a cel puțin 3164 de persoane a fost anulată,  iar cele mai păgubite sunt cele 644 de IMM-uri admise – lista_minimis.

Procedura „primul venit, primul servit” (contabil cunoscută ca FIFO) nu este fiabilă. Exemple de alte eșecuri au fost pe fonduri europene, la POSDRU.

Obiectivul schemei este crearea de locuri de muncă de către IMM, deci trebuie primite și evalute toate propunerile având în vedere maximizarea acestui obiectiv.

 

- Publicitate -