Așteptările de creștere economică ale directorilor financiari din România s-au redus ușor în ultimele șase luni. Cu toate acestea, potrivit celei de-a patra ediții a raportului Deloitte Central Europe CFO Survey, România încă beneficiază de indicatori-cheie solizi – rezerve valutare mari, o rată anuală a inflației în scădere, un potențial agricol ridicat favorabil exploatării pe termen lung, un cadru strategic pentru dezvoltarea IMM-urilor, o creștere preconizată a ratei de absorbție a fondurilor UE, etc.

Pe fondul perspectivelor de dezvoltare moderat-optimiste, companiile românești se confruntă cu provocarea identificării factorilor esențiali necesari pentru luarea deciziilor corecte și dezvoltarea celor mai bune strategii.

„Directorii financiari trebuie să selecteze cu atenție informațiile relevante dintr-o multitudine de surse disponibile și să anticipeze pentru a lua cele mai bune decizii care îi vor ajuta să dezvolte strategii de afaceri în 2013. Ei trebuie să aleagă între creștere, scădere, investiții sau diversificare, curs de schimb valutar variabil sau stabil, ameliorarea accesului la credite sau nevoia de a reduce costurile „, a declarat Ahmed Hassan, Country Managing Partner, Deloitte România.Ahmed Hassan

Tendința predominantă (66%)  în rândul directorilor financiari din România este de diminuare a costurilor (directe și indirecte).

Cu toate acestea, majoritatea directorilor financiari se declară foarte încrezători cu privire la perspectivele de creștere a veniturilor obținute pe piețe existente și noi.

Potrivit studiului, punctul de vedere cu privire la atractivitatea creditelor, este divizat într-o proporție egală. 25%, dintre respondenți sunt de părere ca sursele de finanțare sunt “atractive”, iar un procent similar le consideră “neatractive”.

„În ceea ce privește atractivitatea costului creditelor bancare, răspunsurile directorilor financiari indică proporții echivalente. Pe de altă parte, conform studiului, finanțarea capitalului din surse noi nu este considerată o opțiune atractivă. Având în vedere volumul scăzut al creditelor, directorii financiari din România sunt nevoiți să se concentreze pe generarea și gestionarea fluxurilor de lichidități, deoarece obținerea de noi credite va continua să fie dificilă”, a adăugat Ahmed Hassan.

Procentele referitoare la fuziuni și achiziții și consolidarea pieței sunt mai mici comparativ cu edițiile anterioare, respectiv 35% (48% în decembrie 2012 și 57% în luna mai 2012). Perspectivele macroeconomice vor continua să aducă provocări pe piața de fuziuni și achiziții, însă aceasta poate beneficia de vânzarea de active non-core si activitatea de consolidare internă.

Principalele concluzii:

• În ceea ce privește indicatorii macro-economici, directorii financiari sunt mai puțin optimiști decât erau în ediția anterioară a studiului – 70% dintre respondenți se asteaptă ca economia românească să stagneze în următoarele luni, în scădere de la 81%, în timp ce 10% dintre ei se tem de recesiune (comparativ cu 4,8% în decembrie anul trecut);
• 40% dintre respondenți sunt destul de optimiști cu privire la perspectivele financiare ale companiilor pe care le reprezintă;
• 80% dintre directorii financiari consideră că nu este un moment propice pentru asumarea de riscuri mai mari;
• 60% dintre respondenți sunt de părere că accesul la credite este dificil;
• 55% întrevăd o creștere a costurilor de finanțare.

Per ansamblu, studiul realizat de Deloitte Central Europe cumulează răspunsurile a 668 de directori sau experți financiari de top din companii importante din România, Croația, Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia.

Central Europe_CE CFO_Ro

Raportul pe România poate fi descărcat de pe  deloitte.com/romania.

Raportul poate fi descărcat de pe pagina oficială a programului: deloitte.com/cecfo.

300x250-DeloitteDeloitte furnizează servicii clienților din sectorul public și privat în următoarele domenii profesionale – audit, taxe, consultanță, consultanță financiară – deservind numeroase industrii. Prin intermediul rețelei sale globale de firme membre, care activează în peste 150 de țări, Deloitte pune la dispoziția clienților săi resursele internaționale precum și priceperea locală pentru a-i ajuta să exceleze indiferent de locul în care aceștia își desfășoară activitatea. Obiectivul celor 200 000 de profesioniști din Deloitte este acela de a deveni un standard de excelență.

- Publicitate -