Forumul Economic Mondial: Romania 76, Bulgaria 57 în topul competitivității economice

162

România este pe locul 76 din 148 de tari, potrivit Raportului privind competitivitatea economică 2013-2014 publicat de Forumul Economic Mondial (World Economic Forum weforum.org). Cele mai mari probleme ale medului de afaceri sunt  regimul fiscal, coruptia, accesul dificil la finantare si ineficienta autoritatilor.

Anul trecut, Romania s-a plasat pe locul 78 din 144 de tari.

Raportul privind competitivitatea este larg recunoscut ca fiind lider mondial în studiul comparat între țări a factorilor care afectează competitivitatea și creșterea economică. Lansat în 1979, raportul cuprinde evaluarea cea mai cuprinzătoare a competitivității globale pentru peste 140 de economii.

Romania este în ultimele 5 cele mai puțin competitive state mebre UE, alături de Ungaria 63, Croatia 75, Slovacia 78 și Grecia 91.
GCR_Infographic_EU_2013-2014

În top 10 al competitivitatii economice sunt: Elvetia, Singapore, Finlanda, Germania, US, Suedia, Hong Kong, Olanda, Japonia și Anglia.

LISTA COMPLETĂ

Totodata, regiunile Sud-Est (judetele Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea si Vrancea) si Sud-Vest Oltenia (judetele Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea) sunt considerate printre cele mai putin competitive din Uniunea Europeana, alaturi de Severozapaden (Bulgaria) si Notio Aigaio (Grecia).

Republica Moldova se plaseaza pe locul 89, in timp ce Ucraina ocupa pozitia 84.

Principalele probleme identificate in raportul Forumului Economic Mondial in ceea ce priveste competitivitatea economica a Romaniei sunt, in ordinea importantei, rata taxelor, coruptia, regimul fiscal, accesul dificil la finantare, birocratia ineficienta la nivelul autoritatilor, instabilitatea politicilor publice, infrastructura deficitara, inflatia, o forta de munca inadecvat pregatita, cu o slaba cultura a muncii si reglementari restrictive pe piata muncii.Romania-competivitate-index-2013 Romania-GlobalCompetitivenessReport_2013-14

Astfel, Romania se plaseaza pe locul 114 in lume in ceea ce priveste cadrul institutional, pe 100 in privinta infrastructurii, pe 110 cand vine vorba de piata muncii, respetiv pe 72 in functie de gradul de dezvoltare al pietei financiare.

ROMANIA Country/Economy Profile

RAPORT INTEGRAL

OFFTOPIC
Raportul a fost elaborat cu asistenta unor instituții sau campanii partenere din fiecare țară. În România, partenerul a fost SC VBD Alliance Consulting Srl (fostă Voinea Business Development SRL). Această companie este deținută în proporţie de 83,3% de actuala soţie a dlui Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget. Actualul ministru a fost acţionar şi administrator din 2004 până în 2012, când a devenit secretar de stat la Finanţe. [surse: gandul.info, declaratie avere]

- Publicitate -