Reducerea CAS cu trei puncte procentuale ar avea un impact negativ cumulat de aproximativ 3 miliarde de lei în bugetul general consolidat, a declarat, luni, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, în cadrul discuțiilor cu senatorii PSD.

Din declarațiile ministrului rezultă că încă nu a fost identificată sursa de finanțare, nu a fost stabilit nimic la nivel administrativ și politic. În acest moment, există numai declarații politice și nicio decizie, probabilitatea reducerii CAS se apropie de zero.

Calculele macroeconomice nu sunt simple, sunt multe variabile de analizat, dar ce se așteaptă. DE CE nu este elaborat de MFP și publicat un raport de analiză, de tip SWOT, simplu și concis? Trebuie prezentate și analizate toate efectele, riscurile și impactul financiar.

LIPSA DECIZIEI devine o politică publică a guvernului USL, foarte neprofitabilă dpdv politic și economic. 

Voinea a spus că luarea unei astfel de măsuri depinde de identificarea unor surse alternative de venituri, care să compenseze pierderea celor aproximativ trei miliarde de lei.

„Răspunsul la întrebarea dacă se poate sau nu se poate depinde de sursa de finanţare a celor trei miliarde. Deci, dacă avem o creştere de venituri din altă parte care să compenseze scăderea de trei miliarde, se poate. Este o decizie de oportunitate şi politică şi economică între diferitele opţiuni de politici publice, cum ar fi: creşterea investiţiilor, scăderea TVA la alte produse sau scăderea CAS. Deci, fie măsuri pe partea de renunţare la venituri, fie măsuri pe partea de creştere a cheltuielilor care să stimuleze economia în 2014”

liviu-voinea

OK, înțelegem că decizia este complicată, dar nu înțelegem de ce nu există un Guvern/Minister care să își asume această decizie (DA/NU).

Potrivit acestuia, calculele privind impactul trebuie să fie făcute foarte conservator, fără să se plece de la premisa creşterii colectării ca urmare a scăderii taxelor şi că dacă va avea loc o astfel de evoluţie impactul asupra bugetului va fi pozitiv.

“În sensul celălat, dacă nu are loc creşterea colectării, deja a fost bugetat faptul că nu are loc creşterea colectării, deci nu este un impact negativ suplimentar. Exact cum s-a făcut cu TVA la pâine, unde toată pierderea potenţială ar fi de 100 de milioane de lei pe 3 luni şi a fost bugetată integral deşi o parte din economia subterană va ieşi la lumină şi pierderea nu va fi chiar de 100 de milioane de lei”

La sfârşitul lunii august vicepremierul Daniel Chiţoiu a anunţat că a primit mandatul BPN al PNL pentru trei măsuri de politică fiscal-bugetară care să fie susţinute la elaborarea bugetului pe 2014, una dintre acestea fiind reducerea cotelor de contribuţie socială cu 3%.

Potrivit lui Chiţoiu, construcţia bugetară pe anul 2014 nu permite o reducere mai mare.

În prezent, contribuţiile pentru pensie (CAS) sunt de 20,8% din salariul brut la angajator şi de 10,5% la angajat.

- Publicitate -