MFP: Impozitul forfetar – Modificarea şi completarea Codului fiscal | Proiect LEGE

132

Vineri, 13 septembrie 2013, MFP a publicat pentru consultare publică proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal.

Potrivit proiectul de act normativ, persoanele juridice române sunt obligate la plata impozitului forfetar dacă la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au înscrisă în actele constitutive, potrivit legii, ca activitate principală, una din următoarele activităţi corespunzătoare codurilor CAEN:
4520 – „Întreţinerea şi repararea autovehiculelor”,
5510 – „Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”,
5520 – „Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”,
5530 –„ Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere”,
5590 – „Alte servicii de cazare”,
5610 – „Restaurante”,
5621 – „Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente”,
5629 – „Alte servicii de alimentaţie n.c.a.”,
5630 – „Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”;

b) au realizat o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau deţin active totale care nu depăşesc echivalentul în lei a 43 milioane euro, conform ultimei situaţii financiare aprobate ;
c) au ponderea veniturilor obţinute din desfăşurarea activităţilor corespunzătoare codurilor CAEN menţionate la lit.a), precum şi din desfăşurarea activităţilor menţionate la art.112^19 alin. (3), în total venituri, de peste 70%;
d) au un număr mediu anual de salariaţi mai mic de 250;
e) nu se află în dizolvare, potrivit legii.

Referințe anexate:
Proiect Lege
Expunere de motive 

- Publicitate -

9 COMENTARII

 1. […] În octombrie 2013, un proiect de LEGE privind prin introducerea unui impozit forfetar (modificarea și completarea Codului fiscal)  a fost aprobat de Guvern și trimis în Parlament pentru adoptare în regim de urgență. Proiectul de LEGE publicat de MFP. […]

 2. Daca tot se introduce impozitul forfetar,iar unul din criterii la stabilirea cuantumului este zona,trebuie sa se tina cont ca,fata de orase,in statiunile din sudul litoralului,spatiile de cazare din centrul localitatii ,au tarife cu cca.50% mai mici fata de cele de pe faleza si din imediata apropiere.In consecinta, trebuie sa se tina cont de faptul ca ,chiar daca locatia este situata pe artera principala,pina la plaje sunt 600-800 m,iar turistii cauta locatii de cazare cit mai aproape,chiar daca platesc mai mult.

 3. sant proprietarul unui service auto cu profil mecanic si statie ITP clasa II ,nu inteleg de ce forfetar la ITP unde toate operatiunile sant taxate .programul de ITP al RAR are pozitie unde trebuie trecuta factura-chitanta,cate ITP-uri atatea facturi .
  De asemeni pentru service auto coeficientul pe metru patrat este exagerat de mare daca se aplica in valoarea actuala voi fi nevoit sa inchid activitatea ,service-ul e mai mult gol activitatea a scazut dramatic, cate masini sunt atatea service-uri neautorizate care fac concurenta neloiala pe astea nu le vede nimeni?

 4. Buna ziua
  Sunt proprietarul unei Reprezentante de camioane si autocare,autobuze .Concesionarul din Romania al marci a impus un anumit standard printre care si unul de marime 2000 mp ,noi am terminat investitia la inceputul anului 2009 ,avem contractate imprumuturi de 1.3 mil.euro ,cifra de afaceri actuala nu depaseste 2,2 mil ron/an nu putem acoperi dobanzile ratele ,tva ,salari si celelalte acum dar dupa ce se va aplica impozitul forfetar .In domeniul auto pt utilaje mari ,camioane,autocare etc se lucreaza 100% cu factura ,mai mult de 95% din camioanele grele apartin firmelor nu persoanelor fizice toate aceste firme vor facturi ,nu poate nimeni sa plateasca 2000-3000 ron fara factura si sa nu deduca nimic pe firma .In loc sa se gaseasca solutii sa se mareasca gradul de siguranta al circulatiei se micsoreaza proprietari de service-uri vor incerca sa mareasca preturile in prima faza ,dupa care vor inchide pentru ca si acum ne viziteaza foarte rar ,pentru ca la reprezentante se lucreaza numai dupa standardele producatorului si nu exista variante de lucru fara control.

 5. Sunt proprietarul unui service auto care repara si intretine camioane si uytilaje de constructii si are in chirie un spatiu de 1000 m2. Cifra de afaceri anuala este in jur 1 200 000 lei adica 100 000 lei pe luna.
  Atat camioanele cat si utilajele pentru constructii sant de gabarit mare si ocupa foarte mult spatiu. De asemenea nu tot spatiul este folosit datorita activitatii reduse din ultimii ani. Practic in acest spatiu sunt cel mult 4 posturi de lucru si o linie ITP pentru autovehicole de peste 3,5 tone. Durata de imobilizare a autovehicolelor grele este mult mai mare decat a unui autoturism datorita aprovizionarii mai dificile cu piese de schimb.
  Proprietarii Autocamioanelor si ai utilajelor de constructii sunt persoane juritice care intotdeauna solicita conform legii factura. Cifra noastra de afaceri este absolut reala . Asa cum este coceput impozitul forfetar am fi in situatia de a plati un impozit de 10 ooo ei pe luna,situatie ce ar duce la inchiderea firmei noastre. De accea propunem ca impozitul forfetar sa se aplice doar service-urilor pentru autoturisme a caror clienti in principal sunt persoane fizice.

  • Analizand textul proiectului de Lege, argumentele dvs. sunt corecte si logice. Ar trebui aplicata o reducere in cazul unui service de camioane.

   O solutie ar fi separarea locatie in zone de service si zona de parcare. Pentru partea din parcare, nu se datoreaza impozit forfetar. Pentru aplicarea acestei solutii, trebuie analizate si normele de aplicare, care momentan nu sunt elaborate.

   Cu toate acestea, din proiectul de Lege rezulta ca numai spatiul alocat celor 4 posturi si statiei ITP sunt luate in calcul pentru impozitul forfetar, nu toata suprafata service-lui.