Cum se calculeaza pretul aparent neobisnuit de scazut in noua legislatie a achizitiilor publice?

218

Una dintre cele mai importante modificari introduse in legislatia achizitiilor publice in acest an se refera la modul prin care se calculeaza pretul aparent neobisnuit de scazut al unei oferte in raport cu ceea ce urmeaza a fi furnizat, executat sau prestat.

Noua reglementare prevede ca „O oferta prezinta un pret aparent neobisnuit de scazut in raport cu ceea ce urmeaza a fi furnizat, executat sau prestat, atunci cand pretul ofertat, fara T.V.A., reprezinta mai putin de 80% din valoarea estimata a contractului respectiv”.

Astfel, se poate constata ca s-a modificat procentul si baza de calcul – in acest moment exista un procent unic, de 80%, iar raportarea se face la valoarea estimata de catre autoritatea contractanta a contractului de achizitie publica. Modificarea OUG nr. 34/2006 duce, implicit, la modificarea HG nr. 925/2006, intrucat normele de aplicare a Ordonantei nu pot deroga de la prevederile acesteia. In cazul in care normele de aplicare (HG nr. 925/2006, in acest caz) contin dispozitii contrare actului normativ cu forta juridica superioara (adica OUG nr. 34/2006), acesta din urma inlatura de la aplicare dispozitiile cuprinse in actul normativ cu forta juridica inferioara (HG).

Aceasta modificare se numara printre punctele principale ale celei mai importante dezbateri din domeniul achizitiilor publice din aceasta toamna, Conferinta Nationala „Achizitiile Publice din Romania” ce va avea loc la Bucuresti (Hotel Intercontinental) pe 20 septembrie. Pe langa aceasta modificare, vor mai fi abordate subiecte precum modul de calcul pentru diverse si neprevazute, in cazul contractului de lucrari, contractele de tip FIDIC, aspecte nevralgice legate de clarificari, erate, contestatii, actiuni in instanta, managementul riscurilor in achizitiile publice, achizitiile publice derulate in cadrul proiectelor cofinantate din fonduri europene, comunicarea interdepartamentala si interinstitutioanala.

Evenimentul va beneficia de prezenta a numerosi invitati de marca, toti confirmand deja participarea: domnul Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene, domnul Bogdan-Paul Dobrin, Presedintele ANRMAP, domnulDominic Dumitru, Director General UCVAP, domnul Victor Alistar, Director Executiv Transparency International Romania, domnul Cicerone Stan, Director Directia Supraveghere si Evaluare ANRMAP, doamna Adela Voicu, Sef serviciu – Serviciul Autorizare POR, domnul Constantin Costache, domnul Corneliu Burada, si alti experti in domeniu.

Pentru mai multe informatii si pentru inscrieri la eveniment, intrati pe pagina organizatorului.

Conferinta, prin actualitatea temelor dezbatute si a speakerilor invitati, reprezinta pentru specialistii si practicienii in domeniu un eveniment de referinta care nu poate fi ratat!

ÎNREGISTRARE prin CFNET – 10% reducere

 

- Publicitate -