Scadem CAS pentru salarii, dar nu crestem fiscalitatea la PFA si drepturi de autor

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a anuntat ca reducerea diferentelor in ceea ce priveste baza de pensii pentru diferite activitati prestate, asumata in scrisoarea transmisa FMI, implica scaderea contributiei de asigurari sociale si nu cresterea pentru PFA si drepturi de autor.

Luni, 16 septembrie a.c., Daniel Chitoiu a declarat agentiei Mediafax, ca fragmentul din scrisoarea de intentie cu FMI si vehiculat in presa in ultimele zile este doar un extras dintr-un paragraf mai amplu si, poate din acest motiv, presa l-a interpretat ca fiind un angajament prin care va creste fiscalitatea in cazul persoanelor fizice autorizate (PFA) si al veniturilor obtinute din drepturi de autor.

In paragraful din scrisoarea de intentie la care face referire ministrul Finantelor, Guvernul transmite FMI: „Vom aproba de asemenea legislatia de restructurare a sistemului de asigurari sociale prin care se largeste baza prin reducerea diferentelor ce exista in baza de pensii pentru diferitele activitati prestate derulate (activitate de natura salariala, activitati de tipul PFA, drepturi de autor, etc). Inainte de a aduce orice fel de modificari sistemului fiscal ne vom consulta cu echipele FMI si CE”.

Ministrul Finantelor a precizat ca prin acest paragraf Guvernul se angajeaza sa analizeze modalitatea prin care sa reduca impozitarea muncii prin largirea bazei sistemului de contributii de asigurari sociale (CAS), neavand in vedere cresterea fiscalitatii ci, dimpotriva, scaderea acesteia.

„USL si-a asumat in programul de guvernare scaderea CAS cu 5 puncte procentuale si revenirea TVA la 19% si eu personal am anuntat cu putin timp in urma ca PNL sustine scaderea CAS cu 3 puncte procentuale incepand cu 2014. Reducerea diferentelor din baza de pensii, asa cum este scris in fragmentul in cauza, se refera la scaderea CAS-ului pentru activitatile de natura salariala si nicidecum la majorarea fiscalitatii pentru PFA si drepturi de autor. In acest fel, printr-o relaxare a fiscalitatii, noi credem ca vom da o gura de aer mediului de afaceri, reusind totdata sa scoatem la suprafata din economia subterana un numar important de locuri de munca care vor contribui astfel la largirea bazei de impozitare. In calitate de liberal si de ministru al Finantelor, consider ca prioritatea lui 2014 este de a sustine mediul de afaceri, nu doar prin mentinerea fiscalitatii, ci prin reducerea poverii fiscale in principal asupra fortei de munca”, a mai spus Chitoiu.

- Publicitate -