Comisia Europeană: Contribuabilii români suportă povara TVA pentru o perioadă de timp prea îndelungată | aviz motivat încălcarea legislației europene

43

Comisia Europeană a solicitat în mod oficial României să își modifice practicile administrative de rambursare a TVA.

În Nota CE, se precizează că aproape toate cererile de rambursare a TVA sunt sistematic soluționate cu întârzieri nerezonabile, durând uneori peste 180 de zile.

Potrivit CE, această practică nu este conformă cu normele UE în materie de TVA care prevăd că TVA ar trebui să fie rambursată cu rapiditate astfel încât să nu creeze o povară administrativă pentru contribuabili. Chiar și în cazul în care statele membre dispun de o anumită marjă de manevră pentru a stabili condițiile de rambursare, contribuabilii români suportă povara TVA pentru o perioadă de timp prea îndelungată, ca urmare a întârzierilor curente.

Solicitarea Comisiei ia forma unui aviz motivat (a doua etapă a acțiunii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor). În absența unui răspuns satisfăcător în termen de două luni, Comisia ar putea trimite România în fața Curții de Justiție a UE.

- Publicitate -