Comisia Europeană: Contribuabilii români suportă povara TVA pentru o perioadă de timp prea îndelungată | aviz motivat încălcarea legislației europene

41

Comisia Europeană a solicitat în mod oficial României să își modifice practicile administrative de rambursare a TVA.

În Nota CE, se precizează că aproape toate cererile de rambursare a TVA sunt sistematic soluționate cu întârzieri nerezonabile, durând uneori peste 180 de zile.

- Publicitate -

Potrivit CE, această practică nu este conformă cu normele UE în materie de TVA care prevăd că TVA ar trebui să fie rambursată cu rapiditate astfel încât să nu creeze o povară administrativă pentru contribuabili. Chiar și în cazul în care statele membre dispun de o anumită marjă de manevră pentru a stabili condițiile de rambursare, contribuabilii români suportă povara TVA pentru o perioadă de timp prea îndelungată, ca urmare a întârzierilor curente.

Solicitarea Comisiei ia forma unui aviz motivat (a doua etapă a acțiunii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor). În absența unui răspuns satisfăcător în termen de două luni, Comisia ar putea trimite România în fața Curții de Justiție a UE.

- Publicitate -