In sedinta de săptămâna trecută, Guvernul a fost aprobat un proiect de LEGE pentru modificarea şi completarea OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare.

Proiectul de lege transpune prevederi ale Directivei 2010/41/EU.
Printre altele, Directiva prevede că femeile care desfăşoară o activitate independentă, precum şi soţiile sau partenerele de viaţă care contribuie la activitatea PFA (lucrătorilor independenţi), trebuie să poată beneficia de o indemnizaţie de maternitate (indemnizatia pentru cresterea copilului) de minimum 14 săptămâni.

Comunicatul Departamentului pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, inițiatorul proiectului, precizează că „Demersurile Ministrului Delegat Maria Grapini incearca alinierea la normele europene stipulate de Directiva 2010/41/EU. Aceasta Directiva urmareste atat cresterea economica, cat si realizarea unei coeziuni sociale, reglementand egalitatea de tratamente intre barbatii si femeile care desfasoara o activitate independenta.”

Deci, dna ministru încearcă să respecte legislația europeană. Oare va reuși?

Cum se minte într-un comunicat de presă ?prin omisiune și din ipocrizie

Departamentul omite în Comunicat următoarele informații:

1. Directiva 2010/41/EU trebuia transpusă integral în legislația din ROMÂNIA până pe 5 august 2012 – a se vedea europa.eu;

2. Pe 26 septembrie 2013, ROMÂNIA a fost somată (aviz motivat) de Comisia Europeană din cauza eșecului acesteia de a transpune integral Directiva. Dacă în doua luni nu se transpune integral Directiva, CE poate acționa în justiție ROMÂNIA. – a se vedea Comunicat CE;

3.  În preambulul Decizie se prevede că : „Statele membre pot prevedea ca această protecție socială să fie proporțională cu participarea la activitățile lucrătorului independent și/sau cu nivelul contribuției.” Cu alte cuvinte, ROMÂNIA poate reglementa acordarea indemnizația de maternitate pentru soția/soțul PFA, proporțional cu participarea la activitatea PFA, fără plata vreunei contribuții.
În proiectul de act normativ, obtinut de Hotnews, se definesc niște termenii, se reglementează o obligație de înregistrare (birocrație, costuri) și posibilitatea de a se asigura în sistemele sociale (pensii, sănătate, șomaj). Deci, Guvernul nu a decis nimic, doar faptul că pentru a beneficia de indemnizația de maternitate soțul/soția PFA trebuie să plătească contribuție.

De ce GUVERNUL ROMÂNIEI nu a ales o opțiune favorabilă? Oare nivelul natalității din ROMÂNIA este mulțumitor?

Potrivit OUG 111/2010 – Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, dreptul la indemnizaţie se suspendă începând cu ziua următoare celei în care beneficiarul realizează venituri supuse impozitului şi copilul nu a împlinit vârsta de un an, 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.

O familie de tineri agricultori, în care soțul este PFA care obține venituri impozabile, are următoarele opțiuni când se naște copilul:
– soțul PFA solicită indemnizație de maternitate, cu condiția să nu mai obțină venituri impozabile (să nu mai factureze pe PFA) timp de 1 an, 2 sau 3; altfel, se suspendă indemnizația,
– nu solicită indemnizație de maternitate, chiar dacă PFA a plătit, plătește și va plăti contribuții la bugetul de stat,
– dacă este posibil, cu 12 luni înainte soțul PFA angajează soția pe un salariu care să ofere dreptul la nivelul maxim al indemnizației. Din punct de vedere economic, această soluție nu este optimă, deoarece costurile fiscale ale unui salariat pe 12 luni sunt aproximativ egale cu indemnizația maxima pe 12 luni. Deci, mai bine se economisesc acești bani.

Dna ministru, cum încercăm să stimulăm PFA/IMMurile și natalitatea !?! 

- Publicitate -