• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
CFNET – CodFiscal.NET Finante Taxe

CFNET - CodFiscal.NET Finante Taxe

Revista de actualitate financiară

Oficial MFP: Impozitarea în funcție de destinația clădirii din 2015

12 oct. 2013 by CFNET Finante Taxe Un comentariu

MIercuri, 10 octombrie 2013, la conferinta pe probleme de fiscalitate „Cum putem face reforma fiscala in Romania?”, dl. Gheorghe Marinescu, sef serviciu impozite si taxe locale din Ministerul Finantelor Publice, a apreciat ca noul sistem de impozitare a proprietatilor ar putea fi aplicat incepand cu 1 ianuarie 2015.

Conferinta a fost organizata de ARSIT – Asociatia pentru Reformarea Sistemului de Impozite si Taxe, in colaborare cu Fundatia Konrad Adenauer (KAS) si Institutul ordoliberal (IOL), în data de 10 octombrie 2013 la Hotelul Howard Johnson.

Temele selectate la aceasta editie au fost:
a) Paradoxul de milioane al CASS: cum platim 44 lei CASS dintr-un venit de 1 leu?
b) Cum arata un coeficient Gini al presiunii fiscale generate de redeventele pentru resurse minerale?
c) Cat te costa sa fii proprietar in Romania? 2013 vs 2014

„Nivelul impozitului ramane la fel. In 2014 ramanem pe sistemul actual, ca sa aiba timp contribuabilul sa-si depuna declaratiile, mai ales ca in baza de date a autoritatilor locale nu s-a cerut suprafata decat pentru persoanele fizice”, a spus Marinescu, care a facut o expunere in conferinta pe subiectul cat costa sa fii proprietar in Romania in 2013 versul 2014.

Acesta a apreciat ca noul sistem de impozitare a proprietatilor ar putea fi aplicat incepand cu 1 ianuarie 2015.impozit-cladire-skytower-poze-bucuresti

„Am profitat de rescrierea Codului Fiscal, la care s-a angajat Ministerul de Finante, ca in anul 2013 sa-l prezinte si sa-l aplice din 2014, si impreuna cu un grup de lucru, din care au facut parte in afara de expertii Ministerului de Finante si reprezentanti ai Ministerului Dezvoltarii, ai mediului de afaceri si ai ARSIT, am pregatit un proiect in care am propus impozitarea in functie de destinatie pe cladiri. In functie de tipuri – cladiri rezidentiale folosite pentru locuit si cladiri nerezidentiale, folosite pentru obtinerea de venituri. Deci, nu am mai tinut cont de statutul proprietarului”, a declarat dl. Marinescu.

FMI propune impozitarea la valoarea de piata

El a explicat ca „acest proiect a fost prezentat si expertilor Fondului Monetar International. A venit o misiune de experti acum, in septembrie, a stat doua saptamani la noi. Au discutat atat cu noi, cat si cu structurile asociative, cu presedintele Cadastrului, cu presedintele de la ANEVAR, cu evaluatorii, si cu evaluatori din banci, din Banca Comerciala, din cate tin minte si cu Raiffeisen Bank. Ideea lor era sa trecem la valoarea de piata, astfel incat sa crestem veniturile la bugetul local, care la ora asta reprezinta incasari 0,7 din PIB, iar media ar trebui sa fie la 1,5 la suta.

Dupa doua saptamani de analiza, s-a ajuns la concluzia ca Romania nu este pregatita sa treaca la valoarea de piata a impozitarii proprietatii, din cauza faptului ca cei de la Cadastru au zis ca in Romania sunt numai 20 la suta din proprietati inregistrate in cadastru, piata imobiliara e stagnata, deci nu sunt informatii privind valorile proprietatii, si din cauza aceasta ei au propus ca, pentru ca Romania sa treaca la valoarea de piata, ar trebui cam 10-15 ani”, a explicat reprezentantul MF.

Noul sistem de impozitare s-ar putea aplica din 2015

Structurile asociative au spus ca daca se trece la valoarea de impozitare in functie de destinatia cladirii, trebuie facute declaratii si este imposibil de facut declaratiile intr-un timp foarte scurt si asta inseamna ca, daca este sa se aplice, trebuie sa se aplice cu 1 ianuarie 2015 schimbarea sistemului de impozitare, a aratat Marinescu.

„Din punctul acesta de vedere ei au propus ca impozitele pentru cladirile rezidentiale sa ramana pentru anul 2014 la acelasi sistem de impozitare, in functie de suprafata. Cota ar trebui, in prima faza, sa avem o cota intre 0,1 – 0,2 la suta. Ramane acum ca in prima faza sa fie aplicata aceasta cota, urmand ca aceasta sa creasca in timp. De asemenea, pentru anul 2014 sa ramana la, ma refer la cladirile nerezidentiale, la cele pentru afaceri sa ramana cota actuala, 0,25 – 1,5, care se calculeaza la valoare contabila.

Noi trebuie sa ne rupem de valoarea contabila. Din discutia cu ANEVAR a ramas sa mergem la o valoare din raportul de evaluare, care sa fie prezentat autoritatii locale. Deci suntem inca in faza de definitivare. Nu e definitiv acest proiect, ramane acum, pentru ca se fac si evaluari sa vedem impactul. Va fi destul de important, zic eu, la bugetul local, impactul va fi pozitiv”, a explicat Gheorghe Marinescu.

„De asemenea, am avut observatia Fondului Monetar ca lista scutirilor este foarte stufoasa si ar trebui restructurata. Vor ramane cateva scutiri. Ma refer la institutii publice, de invatamant, sanitare, care vor beneficia in continuare de scutire, iar restul scutirilor o sa fie la latitudinea autoritatilor locale, ca sa crestem si autonomia locala si in functie de fiecare autoritate locala sa poata decide ce scutire acorda si cuantumul reducerii impozitului.

In etapa urmatoare, zic eu dupa 2016, probabil, vom mergem in impozitarea in functie de suprafata si pentru cele in scop nerezidential. Asta a fost si recomandarea Fondului, care a zis, nu aveti timp sa faceti o schimbare foarte rapid a sistemului acum, trebuie vazut si impactul, si in functie de acesta ne decidem”, a adaugat Marinescu.

Acesta a reamintit ca in anul 2011 – 2012, in urma unei misiuni a FMI, a fost semnat un Memorandum in care autoritatile romane s-au angajat sa schimbe sistemul de impozitare a proprietatii.

„Totul a pornit din perioada boom-ului economic, cand dezvoltarea imobiliara era pe varf, era pe val, si datorita impozitarii s-a migrat de la persoana juridica catre persoana fizica, deci valorile s-au construit pe persoana fizica, datorita impozitului mult mai mic. In urma Memorandumului ne-am angajat sa schimbam sistemul de impozitare, plecand de la statutul contribuabilului, persoana fizica sau juridica, iar aici sa se schimbe sistemul de impozitare, in functie de destinatia proprietatii”, a subliniat Gheorghe Marinescu.

Din categoria: Impozite Taxe Locale, Stiri Etichete: impozit cladiri

Știrile zilei

Este banca care acorda cel mai usor credite potrivită pentru tine? (P)

23 mart. 2023

Procedura specifică de distribuire a tichetelor sociale pe suport electronic pentru nou-născuţi, precum şi mecanismul de implementare aferent

23 mart. 2023

Ce cred liderii de companii despre economie și afaceri în 2023: Lansarea raportului PwC România CEO Survey

23 mart. 2023

ÎCCJ. Vinovăția administratorului în materie fiscală

23 mart. 2023

Lista seminariilor web pentru luna aprilie, publicată

23 mart. 2023

Reader Interactions

Trackbacks

  1. Ponta: rescrierea Codului fiscal şi meandrele concretului… | Dispecer spune:
    20 oct. 2014 la 21:18

    […] http://codfiscal.net/38697/oficial-mfp-impozitarea-functie-de-destinatia-cladirii-din-2015 […]

    Autentifică-te pentru a răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Bara principală

  • Facebook
  • RSS
  • Twitter

FISCALNET – căutare informații financiar-fiscale, informații juridice

Articole recente

Este banca care acorda cel mai usor credite potrivită pentru tine? (P)

Procedura specifică de distribuire a tichetelor sociale pe suport electronic pentru nou-născuţi, precum şi mecanismul de implementare aferent

Ce cred liderii de companii despre economie și afaceri în 2023: Lansarea raportului PwC România CEO Survey

ÎCCJ. Vinovăția administratorului în materie fiscală

Lista seminariilor web pentru luna aprilie, publicată

Alerte pe email

* indicates required

Asistență & Ghiduri

Lista seminariilor web pentru luna aprilie, publicată

ANAF a valorificat peste 970 de grame de metale prețioase

25 mai 2023, termen pentru depunerea Declarației Unice

Achiziții intracomunitare de autoturisme de lux rulate, monitorizate intensiv de ANAF

Apartament situat în cartierul Floreasca, scos la licitație de ANAF

finand

Știrile zilei

  • Este banca care acorda cel mai usor credite potrivită pentru tine? (P)23 mart. 2023
  • Procedura specifică de distribuire a tichetelor sociale pe suport electronic pentru nou-născuţi, precum şi mecanismul de implementare aferent23 mart. 2023
  • Ce cred liderii de companii despre economie și afaceri în 2023: Lansarea raportului PwC România CEO Survey23 mart. 2023
  • ÎCCJ. Vinovăția administratorului în materie fiscală23 mart. 2023
  • Lista seminariilor web pentru luna aprilie, publicată23 mart. 2023
  • Declarația unică se depune până pe 25 mai 202322 mart. 2023
  • Viet Nam joins Multilateral Convention to tackle tax evasion and avoidance22 mart. 2023
  • Viet Nam joins Multilateral Convention to tackle tax evasion and avoidance22 mart. 2023
  • ANAF a valorificat peste 970 de grame de metale prețioase22 mart. 2023
  • Omer Tetik, CEO Banca Transilvania: Parcurgem o perioadă grea pentru business, însă avem o poziție strategică mult mai bună decât în crizele precedente22 mart. 2023

Copyright © 2023 · Autentificare

  • Contact
  • Publicitate