Prin ghiseul.ro au fost plătite online taxe locale de numai 5,35 milioane lei plătite online cu cardul

847

În primele nouă luni din acest an, s-au realizat pentru achitarea taxelor şi impozitele locale folosind cardurile 321.849 de tranzacţii, cu 90.000 mai multe decât în perioada ianuarie – septembrie 2012, ceea ce înseamnă o creştere cu 37%, o evoluţie similară fiind înregistrată şi la nivelul valorii plăţilor, potrivit lui Cătălin Creţu, directorul general pentru România al Visa Europe. Plăţile online prin www.ghiseul.ro au crescut ca număr cu 84%, la 25.169 tranzacţii, însumând 5,35 milioane lei, ceea ce reprezintă încă foarte puţin chiar din totalul plăţilor prin card pentru taxe.

„Consider că plăţile de taxe online se confruntă cu unele obstacole în principal din cauza a două aspecte: posibilitatea ca primăriile să suprataxeze pe cei care vor să plătească taxele cu cardul online şi lipsa unei strategii eficiente pentru distribuţia credenţialelor, care permit accesul milioanelor de contribuabili pe portalul www.ghiseul.ro, pentru a afla cât au de plată şi a face plata către primăria sau primăriile în jurisdicţia cărora îşi au proprietăţile“, a spus Creţu.

El crede că primăriile care se vor înscrie în ghiseul.ro trebuie să se gândească nu numai prin perspectiva eforturilor pe care le presupune acest lucru, ci şi a beneficiilor semnificative, cum ar fi încasarea mai rapidă şi la costuri mai reduse, creşterea gradului de colectare, reducerea riscului de erori umane. „Am calculat ca parte din strategia noastră pentru sector public că dacă 30% din total taxe şi impozite ar fi plătite cu cardul, s-ar economisi 23 mil. lei, iar veniturile colectate ar creşte cu 750 mil. lei.“

sursa: ZF

- Publicitate -