Cine plătește pentru sănătatea angajaților la CFR ?

29

În Monitorul Oficial nr. 634 din 14 octombrie 2013, a fost publicată LEGEA nr. 267/2013 prin care Parlamentul a aprobat fără modificări OUG nr. 32/2013 privind reglementarea unor măsuri financiar-fiscale.

OUG 32/2013, aprobată de Guvern în luna aprilie 2013, prevede transmiterea unor obligaţiile fiscale ale CFR – SA către CFR Marfă – SA, în schimbul stingerii parţiale a debitului restant pe care CFR Marfă – SA îl are faţă de CFR – SA.

Obligaţiile fiscale transmise sunt în valoarea de 119.011.129 lei și reprezintă contribuţie de asigurări sociale de sănătate neachitată.

Cu alte cuvinte, CFR SA nu a plătit contribuția la fondul de sănătate pentru angajații săi dar nici nu a încasat sume pentru servicii/livrări prestate către CFR Marfă SA.

Dezbaterea din Camera Deputatilor este o formalitate fără fond, și se termină astfel:

Domnul Viorel Hrebenciuc – vicepreședinte al Camerei:
Vă mulţumesc.
Cine mai doreşte? Vă rog.
Vă supun votului propunerea domnului Tinel de retrimitere la comisie a acestui… Nu, nu, nu.
Amendamente? Nefiind, proiectul de lege trece la votul final.
Nazare (n.r. deputatul PDL Alexandru Nazare) a scăpat, ce să vă fac.
V-am luat amprenta, ştiu ce urmăriţi.

Fundamentarea emiterii Ordonanței de urgență este superficială (copy-paste), chiar hilară. În preambulul actului se menționează de:
necesitatea reducerii volumului de plăţi restante şi de arierate înregistrate la nivelul autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, pentru evitarea blocajelor financiare de la nivelul acestora,
necesitatea – întăririi disciplinei economico-financiare de la nivelul autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale pentru evitarea intrării în incapacitate de plată, respectiv pentru evitarea declanşării unor executări silite ale autorităţilor administraţiei publice locale;
necesitatea – diminuării presiunii asupra deficitului bugetului general consolidat,

Care este impactul pe administrațiile locale? CUM a fost evitată declanşarea unor executări silite ale primăriilor?

Guvernul a transformat o creanță comercială în creanță fiscală și a decis să plătim cu toții costurile, pentru că deficitul fondului de sănătate este suportat de toți ( lipsă calitate, lipsă medicamente, etc.).

Creanță fiscală este transformată în acțiuni, dar banii dintr-o eventuală privatizare a CFR Marfă NU vor ajunge în fondul de sănătate, se pierd în bugetul consolidat.

CFR Marfă avea în mai 2013 o datorie către buget de 1,5 MILIARDE LEI (peste 330 mil. EUR), din care peste 240 milioane LEI către fondul de sănătate.

Din 2014, Guvernul a introdus contribuția de sănătate (CASS) pe veniturile din chirie, chiar dacă proprietarul contribuie la fond în calitate de salariat.

Mai bine se introducea contribuția la pensie (CAS), chiar dacă CAS este mai mare decât CASS, dar măcar proprietarul angajat avea speranța la o pensie mai mare. Un proprietar angajat va plăti la sănătate mai mult pentru același serviciu. DE CE?

Datoria CFR  Marfă la fondul de sănătate reprezinta 1,6% din fondul de sănătate, care în 2012 a fost de 15 miliarde lei și deficitul de 380 milioane lei.

Proprietarii ar trebui să obțină venituri impozabile din chirii de 4,36 MILIARDE LEI = 240 milioane LEI / 5,5%,

Prin introducerea CASS pe chirii, MFP a estimat că vă obține 88 milioane LEI din plata CASS, rezultă venituri impozabile de 1,6 MILIARDE LEI.

 

- Publicitate -