V.Ponta: … matematica nu ascultă de discursurile de la TV – CAS va scade „dacă sunt bani”

24

Prim-ministrul Victor Ponta a afirmat că a cerut ministrului Finanţelor Publice diferite scenarii pentru creşterea încasărilor la buget, scenariile cerute pentru anul viitor au vizat reducerea TVA, scăderea CAS şi alte măsuri, după ce preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a informat că gradul de colectare este în acest an mai mic decât cel previzionat.

Premierul a mai precizat că a informat ministri USL că rectificarea va fi negativă şi că „anul viitor nu putem atinge toate ţintele: să şi scădem CAS-urile, să şi creştem salariile, să şi creştem pensiile, să şi creştem cofinanţarea. Pur şi simplu nu merge, matematica nu ascultă de discursurile de la televizor.

Întrebat direct dacă pentru anul viitor este luată în considerare creşterea cotei unice de impozitare, premierul a răspuns că nu. Întrebat în continuare dacă a discutat despre această variantă, premierul a arătat că vrea să explice exact situaţia:

„Nu. Nu, vreau să lămuresc, că am văzut că toată lumea îşi dă cu părerea pe la televizor. Eu am discutat în primul rând cu preşedintele ANAF, un liberal în care am încredere, care mi-a spus că anul acesta avem un grad de colectare mai mic decât cel previzionat, şi am discutat cu ministrul de Finanţe, un alt liberal pe care-l apreciez, cum gândim anul viitor, pentru că să vorbeşti pe la televizor că vrei să reduci taxe este cel mai simplu lucru când nu ai nicio responsabilitate.

Când eşti ministru de Finanţe, şef de ANAF, prim-ministru. trebuie să şi faci lucruri, nu doar să le povesteşti pe la televizor. Atunci, am cerut de la ministrul de Finanţe diverse scenarii: putem să scădem TVA-ul, să scădem CAS-urile ? Putem nu doar să indexăm pensiile, ci să mărim eventual salariul minim ? Nu există – când eşti serios, vorbeşti serios şi, mai ales, dacă şi ştii despre ce vorbeşti – să spui numai cum scazi taxe, ci de unde sunt bani în buget.

S-au discutat diverse scenarii, nu mi-a fost prezentat încă rezultatul acestor scenarii, dar cota unică, conform programului de guvernare şi acordului în USL, poate şi cred că ar fi bine să fie scăzută pentru categoriile de persoane care au venituri reduse, acea scădere la 12% şi 8%. Altfel, la televizor sunt mulţi care ştiu cu ce nu sunt de acord, dar când vine vorba să strângem bani şi să îi punem, eu vorbesc cu şeful ANAF şi ministrul de Finanţe, amândoi-repet-doi liberali în care am foarte mare încredere pentru că sunt serioşi şi sunt meserie”.

Întrebat însă dacă se referă la liderul PNL, Crin Antonescu, prin declaraţia referitoare la persoanele fără responsabilităţi şi care solicită la TV scăderi de taxe, Ponta a răspuns: „Nu, Doamne fereşte!”.

În cazul scăderii CAS anul viitor, premierul a răspuns că măsura va fi aplicată „dacă sunt bani”.

Surse din USL au declarat pentru MEDIAFAX că liderii USL au vorbit despre varianta reducerii TVA şi creşterii cotei unice în contextul discuţiilor legate de construcţia bugetară pentru anul 2014.

În acest context, premierul Victor Ponta ar fi avansat ideea creşterii cotei unice, în prezent de 16%, dar şi a reducerii TVA, care acum este de 24%. O variantă a fost ca acestea să ajungă la acelaşi nivel.

Conform surselor din USL, a fost vehiculat un cuantum de 20 sau 22% pentru cota unică, respectiv pentru TVA sau o aducere a ambelor la un acelaşi nivel, în funcţie de eventuale simulări realizate pentru bugetul pe 2014.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a admis miercuri seară că a existat o discuţie la nivelul USL despre creşterea cotei unice, dar una „informală” şi „ipotetică”, menţionând că nu a fost avansată însă ca propunere din partea PSD sau a PNL şi nimeni nu a susţinut-o.

Vicepremierul liberal Daniel Chiţoiu a declarat, potrivit unui comunicat de presă transmis joi, că PNL „nu susţine şi nu va susţine orice măsură de creştere a cotei unice de 16%”.

Potrivit unor surse apropiate discuţiilor cu FMI, unificarea cotei unice cu TVA la 22% ar permite chiar şi o reducere a CAS, iar scenariu cu 20% cotă unică şi 22% TVA ar acoperi doar pensiile şi salariile, care presupun un efort bugetar de 3 miliarde lei.

- Publicitate -