CCR: Noul Cod al Insolvenței este neconstituțional | OUG 91/2013 neconstituțională

65

ACTUALIZARE: Decizia CCR 447/2013

Pe 29 octombrie 2013, Plenul Curţii Constituţionale a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 81 alin. (3) şi ale art. 348 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.

Comunicat CCR

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată direct de Avocatul Poporului şi a constatat că OUG 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă este neconstituţională.

Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului, precum şi Avocatului Poporului.

Efectele OUG vor fi suspendate la publicarea deciziei CCR in Monitorul Oficial.

Codul insolventei a fost aprobat de Guvern pe data de 2 octombrie, dar ca ordonanta de urgenta, si nu ca proiect de lege care sa intre in vigoare abia dupa avizul Parlamentului.

Codul insolventei a fost lansat de Ministerul Justitiei, in dezbatere publica, sub forma unui proiect de lege, iar Guvernul a anuntat, inaintea sedintei de miercuri, ca pe agenda actelor normative a fost inclus si Codul insolventei, tot ca proiect de lege.

Articolele atacate la CCR prevăd:
Art. 81
….
(3) În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licenţa audiovizională, în sensul Legii nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului. În planul de reorganizare vor fi prevăzute condiţiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anume serviciu de programe, condiţii ce vor fi suspuse aprobării prealabile a Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Art. 348
(1) Prezenta ordonanţă de urgenţă intră în vigoare la data de 25 octombrie 2013.
(2) Prezenta ordonanţă de urgenţă se aplică şi procedurilor de prevenire a insolvenţei şi de insoivenţă aflate în derulare la data intrării sale în vigoare, cu excepţia dispoziţiilor art. 183–203, care se aplică doar cererilor introduse după data intrării în vigoare a acesteia.

Hotnews.ro precizează că CCR a constatat încălcarea art. 115 alin 4 si 6 din Constitutie, în sensul că nu se justifica urgența adoptării OUG și că Guvernul nu poate adopta ordonanțe care afectează regimul instituțiilor fundamentale ale statului.

Art. 115 (4) și (6) din Constituție prevede:
ARTICOLUL 115 Delegarea legislativă

(4) Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora.

(6) Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.

- Publicitate -

1 COMENTARIU