T.Băsescu: Dacă nu se renunţă la creşterea accizei, voi trimite înapoi bugetul de stat iar apoi îl voi ataca şi la CCR

28

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, 24 noiembrie 2013, că va returna Parlamentului proiectul bugetului de stat pe 2014 dacă nu se va renunţa la creşterea accizei la combustil, propusă de guvern.
www_presidency_ro

„Dacă nu se renunţă la creşterea accizei la combustibil voi trimite înapoi bugetul de stat la Parlament”, a spus Băsescu, într-o declaraţie de presă, evocând şi posibilitatea de a ataca legea bugetului la Curtea Constituţională.

„O spun în mod categoric, dacă nu se renunţă la creşterea accizei, voi trimite înapoi bugetul de stat iar apoi îl voi ataca şi la CCR”, a spus preşedintele Traian Băsescu, precizând că este vorba de un „avertisment”.

T. Băsescu a mai spus că această creştere a accizei va avea impact asupra întregii economii, precizând că tot ce se va da înapoi la pensii şi salarii, va fi „înghiţit” de creşterile de preţuri.

„Ceea ce v-am explicat cu cifre înseamnă creşeterea preţului la combustibil cu opt procente. 53 de bani. Este profund necinstit şi acesta este motivul pentru care voi trimite înapoi bugetul Parlamentului pentru că domnii din administraţia locală au surse bani europeni şi pentru că domnii de la Guvern pun un bir inutil şi toxic pe populaţie, pe consumatori, ca să poată satisface comandamentele de partid. Acesta este motivul pentru care le voi trimiute bugetul înapoi şi îl trimit la Curtea Constituţională pe urmă”, a spus preşedintele Băsescu.

El a precizat că ceea ce vrea să facă Guvernul în acest moment s-a mai întâmplat în 2008, când resursele au fost alocate către baronii locali, cu scop electoral

„Din păcate, aici observ ceea ce s-a mai întâmplat într-un an, în 2008, când toată resursa, tot ce s-a putut, inclusiv banii din provatizarea BCR, au fost transmişti către baronii locali pentru că le era greu cu banii europeni, în 2008. Şi scopul lor a fost electoral. Aceşti bani sunt bani aruncaţi pentru alegeri. Este inadmisibil să pui o astfel de acciză pe combustibilul pentru toată populaţia ca să-ţi faci rost de bani pentru alegeri, pentru baronii, baroneţii şi baronaşii din teritoriu”, a spus preşedintele Băsescu.

El a etichetat această creştere de acciză, menită să satisfacă presiunea baronilor locali, „cel puţin ca fiind iresponsabilitate”.

„Nu ai dreptul să conduci o ţară şi să pui birirui pe populaţie pentru partid ca să-i fie bine partidului şi să sufere atâta amar de lume. (…) O afirm, aşa cum am afirmat atunci când colaliţia Guvernului Boc a mărit TVA cu 5%, afirm şi acum că prin creşterea accizei la combustibili se face o mare greeşeală economică. O greşeală care, bugetul demostrează, poate fi evitată”, a mai spus Băsescu

- Publicitate -