Daniel Chitoiu a declarat ca evaziunea fiscala s-a redus cu cel putin 10-12 puncte procentuale, ca urmare a aplicarii cotei reduse la paine.

“(…) Din evaluarile pe care le-am facut si cifrele pe care le-am centralizat de la institutiile de control, mai putin cele de antifrauda din ANAF care erau în procedura de reorganizare, tot ce am centralizat am constatat, prin asociatiile patronale, ca evaziunea fiscala s-a redus într-o luna de zile de aplicare cu cel putin 10-12 puncte procentuale”, a declarat Daniel Chitoiu, în cadrul dezbaterilor privind bugetul pe anul viitor din Comisiile parlamentare pentru buget-finante.

Guvernul a anunțat ca va evalua impactul aplicarii de TVA redus în panificație anul viitor. Daca rezultatele evaluarii vor fi pozitive, masura ar putea fi aplicata și în alte sectoare ale indistriei alimentare, primul vizat fiind cel al carnii. De asemenea, producatorii bio au solicitat ca produsele ecologice sa beneficieze de TVA zero, pentru a facilita consumul intern de alimente sanatoase.

Pentru a întari sistemul de control, ANAF a început un amplu program de reorganizare. La finalizarea acestuia va fi funcționala Direcția Naționala Antifrauda.
“(…) angajamentul nostru este ca noua structura (antifrauda, n.r.), care va începe actiunile, sper eu, de maine, pentru ca s-a pus pe picioare, sa aduca în primele 6 luni de zile cel putin 800 milioane – 1 miliard de euro la bugetul de stat. Acesta este obiectivul lor. Sefii de acum care au fost numiti temporar pleaca daca nu realizeaza acest obiectiv. Au contract de management si de mandat”, a mai spus Daniel Chitoiu.

Reorganizarea ANAF este o preconditie pentru implementarea unui proiect finantat de Banca Mondiala cu 70 de milioane de euro.

- Publicitate -