Majorarea accizei la motorină cu 7 eurocenti/litru amânată

44

Premierul Victor Ponta a anuntat ca Guvernul intentioneaza sa aplice majorarea accizei cu 7 eurocenti/litru doar la benzina si sa amane aceasta majorare la motorina pentru o perioada de trei luni, interval in care sa fie cautate solutii.

Reprezentantii Comisiei Europene au declarat că „Sperăm ca în România să se ajungă la un acord cât mai repede. Noi suntem pregătiți să analizăm propuneri alternative care susțin creșterea economică și care au un impact bugetar echivalent și o calitate echivalentă cu cele agreate inițial”.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca a luat nota de declaratia premierului si de informarea pe care i-a facut-o anterior anuntului ca este dispus sa renunte la acciza pe motorina, aratand ca nu este un lucru care sa il satisfaca, dar arata ca se poate “construi un dialog” in continuare.

Ponta a precizat ca ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, este la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii Comisiei Europene despre aceasta tema, avand consultari si cu Fondul Monetar International.

Premierul a facut aceste declaratii in holul Bancii Nationale dupa o intalnire cu guvernatorul Isarescu ce a durat mai bine de o ora. In prealabil, cei doi au tinut discursuri in cadrul unui eveniment derulat la BNR.

El a precizat totodata ca i-a informat atat pe presedintele Traian Basescu, cat si pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, despre aceasta solutie si a explicat ca pentru cele trei luni de amanare nu este necesar sa fie redeschisa Legea bugetului, ci doar de recalcularea unor parametri de deficit aferenti acestei perioade.

„(…) astazi Liviu Voinea a plecat la Bruxelles cu o anumita misiune din partea mea, aceea de a avea un acord final al Comisiei Europene pentru ca acciza de 7 centi sa o aplicam doar la benzina – benzina in Romania, ca pret, este cea mai ieftina din toata Uniunea Europeana si oricum nu afecteaza cresterea cu 7 centi economia in ansamblu – iar la motorina sa amanam, pentru moment, cu trei luni introducerea accizei, in asa fel incat efectul asupra preturilor bunurilor de consum sa nu fie imediat, in aceste trei luni urmand sa gasim solutii daca putem in continuare, doar pentru motorina, sa avem un regim fiscal special”, a spus Ponta.

Mediul de afaceri a acuzat ca majorarea accizei va afecta negativ economia. Transportatorii au intrat in greva solicitand guvernului sa nu majoreze acciza.

De asemenea, de la 1 ianuarie va fi majorat si nivelul general al accizelor printr-o noua metoda de calcul, ce nu mai tine cont de cursul de schimb, favorabil consumatorilor in acest an, ci de rata medie a inflatiei.

- Publicitate -

1 COMENTARIU