ANAF rambursează TVA, de frica dobânzilor

51

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că rambursează TVA, în luna decembrie, în valoare de 1,565 miliarde de lei.

În ultima lună a acestui an au fost cuprinse, în ordinea vechimii, toate deconturile de TVA, soluţionându-se prin restituire deconturile a căror vechime este de până la data de 02.12.2013.

O tranșă de peste 520 de milioane de lei a fost virată în 9 decembrie, iar următoarea tranșî va fi pe pe 24 decembrie.

Deconturile de TVA au fost organizate astfel:

  • Deconturi cu compensare şi restituire care totalizează 1.497,65 mil. lei, din care se compensează suma de 52,94 mil. lei şi se restituie suma de 1.444,71 mil. lei;
  • Deconturi cu compensare integrală în valoare de 67,37 mil. lei.

Rambursare din decembrie este de cea mai mare valoare din 2013.

Anunțul ANAF este dat în contextul în care Curtea Europeană de Justiţie a decis că contribuabilii pot primi dobânzi pentru nerambursarea la timp a TVA, soluţionând favorabil o acţiune făcută de o companie din România. În baza acestei decizii, instanţele româneşti au început să aprobe, la rândul lor, cereri similare făcute de alte companii.

La începutul acestei luni, ANAF a fost obligată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să plătească unei companii dobânzi penalizatoare de 5 milioane lei pentru rambursarea cu întârziere a TVA.

Comunicat ANAF

- Publicitate -