Introducerea accizei de 7 eurocenţi va fi amânată cu trei luni, până la 31 martie 2014, la carburanţi, a anunţat premierul Ponta la începutul şedinţei de Guvern. Premierul a mai spus că preşedintele Traian Băsescu va trimite, miercuri, la Monitorul Oficial decretul de promulgare a bugetului de stat.

„În primul rând, am discutat în cadrul coaliţiei, după care, împreună cu vicepremierul, cu ministrul de finanţe, domnul Chiţoiu, am fost şi am discutat şi cu preşedintele Băsescu. Astăzi, sper, preşedintele va trimite la Monitorul Oficial Decretul de promulgare a bugetului pe anul 2014 şi tot astăzi, în baza unui compromis politic pe care sunt convins că îl înţelegeţi, vom amâna cu 3 luni intrarea în vigoare, până pe 31 martie, a accizei la carburanţi, cea de 7 eurocenţi, cu obligaţia comună ca în luna ianuarie, odată cu noua vizită a Comisiei Europene, a FMI, să vedem care este implicaţia pentru buget şi dacă, într-adevăr, din alte tipuri de venituri putem să acoperim ceea ce nu vom încasa în primul trimestru al anului 2014. Vreau să o spun de faţă cu dvs., membrii guvernului, care aţi muncit toţi foarte mult ca să avem un buget bun pentru 2014, un mic compromis pentru a avea buget şi pentru a putea de la 1 ianuarie să plătim pensiile, să plătim salariile medicilor, să dăm drumul la subvenţii, la toate lucrurile importante pe care ni le-am propus.

Există obligaţia comună ca în ianuarie, odată cu noua vizită a Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional, să vedem care este implicaţia pentru buget şi dacă, într-adevăr, din alte tipuri de venituri putem să acoperim ceea ce nu vom încasa în primul trimestru al anului 2014. Un mic compromis pentru a putea avea buget şi de la 1 ianuarie să plătim pensii, salariile la medici, să dăm drumul la subvenţii. Cred că, până la urmă, e un sacrificiu care merită şi măcar să să dovedească că nu aveam nevoie de banii din acciză. Aş fi cel mai fericit dacă ar fi chiar aşa”, a declarat Victor Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat anterior că nu va promulga bugetul dacă acciza va fi majorată.

Miercuri, înaintea şedinţei de Guvern, Ponta a avut discuţii atât cu liderii PNL, cât şi cu preşedintele Băsescu, surse oficiale declarând că s-a discutat despre buget.

Declarații Victor Ponta

- Publicitate -