De la 1 ianuarie 2014, societățile au obligația să obțină de la un consultant fiscal certificarea declarațiilor fiscale anuale de impozit pe profit – formular 101. Obligația certificării este stabilită prin legislație încă din 2007, dar a tot fost amânată până la 1 ianuarie 2014.

Art. II din LEGEA 162/2012 prevede că aplicarea prevederilor art. 83 alin. (5) din OG 92/2003 Codul de procedură fiscală se suspendă până la 1 ianuarie 2014. În anual 2011, aplicarea prevederilor art. 83 (5) Cod procedura fiscală a fost suspendată până la 1 ianuarie 2013, prin art. II din OUG 35/2011.

Art. 83 (5) din Codul de procedura fiscală prevede că declaraţiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice vor fi certificate de către un consultant fiscal, în condiţiile legii, cu excepţia celor pentru care este obligatorie auditarea.

Oficiali din MFP au confirmat pentru HotNews.ro că într-adevar, ca urmare a ne-prelungirii termenului de amânare, certificarea a devenit obligatorie. Dar, întrucât Finanțele își doresc combaterea eficienta a evaziunii fiscale, săptămâna următoare ar putea fi aprobată în Guvern o reglementare referitoare la deconturile de TVA și la declarațiile rectificative, moment în care va fi reglementată și situația certificarii anumitor declarații de către consultanții fiscali. „Unul dintre obiectivele noastre prioritare îl reprezintă diminuarea evaziunii fiscale și de aceea vom reglementa acesta situație a certificării unor declarații, fapt ce ne va ajuta în combaterea acestui fenomen”, sustin oficialii din Finante.

Tot din zona Finantelor exista informatii ca firmele vor avea de certificat Formularul 101, dar ca nu toate firmele, ci anumite categorii. Care categorii – nu se stie.

Unul din cei care au stat la baza acestei taxe a declarat HotNews.ro că ideea inițială fusese bună. Dar că, la fel ca multe alte idei, ea a fost stricată de anturaj. „Era gândită să fie opțională. Cine vrea să își certifice declarațiile de impozit pe profit, o poate face și primeste în schimb câteva mici avantaje, cum ar fi un loc mai bun pe lista rambursărilor de TVA de pilda”, spun sursele citate.

- Publicitate -

2 COMENTARII