Pensionarii cu venituri de până în 700 de lei nu le mai trebuie adeverință de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) în vederea eliberării rețetelor compensate, a declarat Cristian Busoi, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Președintele CNAS a solicitat medicilor de familie să nu mai ceară aceste adeverințe.

Declarațiile lui Busoi vin în contextul în care medicii de familie au anunțat că nu mai eliberează rețete compensate cu 90% pensionarilor cu venituri sub 700 de lei, dacă aceștia nu aduc adeverințe de venit de la ANAF. Motivul a fost că Ministerul Finanțelor le-a imputat medicilor de familie sume semnificative pe ultimii trei ani, deoarece unii pacienți au declarat că au venituri mici pentru obținerea medicamentelor compensate, însă, în realitate, situația lor fiscală depășea plafonul impus de lege.

În acest context, președintele CNAS a precizat că a transmis caselor județene de sănătate că este suficientă declarația pe proprie răspundere a pensionarului și copia după talonul de pensie. Acesta a mai adăugat că a trimis Ministerului Sănătății și ANAF o adresă pentru a promova o hotărâre de guvern care să clarifice această chestiune, act normativ care în prezent se află pe „circuitul de adoptare”.

- publicitate -